Partneri Talianska v eurozóne kritizujú jeho plán výdavkov

Plán výdavkov Talianska znamená, že rozpočtový deficit krajiny na budúci rok stúpne na úroveň 2,4 % hrubého domáceho produktu.

Partneri Talianska v rámci eurozóny kritizovali plán výdavkov talianskej vlády. Plány Talianska v oblasti výdavkov pre najbližšie tri roky sú „veľmi výrazným odbočením od prijatého záväzku,“ povedal v pondelok eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici po príchode na zasadanie ministrov financií eurozóny. „Signály, ktorí zatiaľ dostávame, nie sú veľmi upokojujúce,“ konštatoval holandský minister financií Wopke Hoekstra.

Talianske populistické vládne strany minulý týždeň ohlásili, že na budúci rok zvýšia výdavky, čo znamená, že rozpočtový deficit stúpne na úroveň 2,4 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Talianska vláda pritom predtým uviedla, že deficit udrží na úrovni 1,6 percenta HDP. Eurozóna od členských krajín vyžaduje záväzok, aby smerovali k tomu, že ich celkový verejný dlh bude maximálne 60 percent HDP. V súčasnosti je verejný dlh Talianska zhruba vo výške 130 percent HDP. Taliansko sa však snaží svojich partnerov upokojiť a jeho minister financií Giovanni Tria uviedol, že by mali „zachovať pokoj“ a počkať na jeho vysvetlenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy