Cena americkej ropy WTI počas uplynulého týždňa klesla o 2,9 %

Ceny ropy v piatok (7. 9.) takmer stagnovali, keď americká ropa WTI mierne klesla a severomorská ropa Brent si mierne polepšila. Obavy z toho, že obchodné konflikty môžu spôsobiť zníženie dopytu, prevážili nad správou o poklese zásob ropy v USA.
Októbrový kontrakt na americkú ropu WTI v piatok stratil 2 centy alebo 0,03 % a uzavrel obchodovanie na newyorskej komoditnej burze na úrovni 67,75 USD (58,33 eura) za barel (159 litrov). Americká ropa vo štvrtok (6. 9.) oslabila o 95 centov alebo 1,4 % na 67,77 USD za barel, čo bola najnižšia zatváracia cena za vyše dva týždne. V stredu (5. 9.) cena WTI klesla o 1,15 USD alebo 1,17 %. Za celý uplynulý týždeň americká ropa zlacnela približne o 2,9 %. Na ceny čierneho zlata mali negatívny vplyv obavy z toho, že USA zavedú ďalšie clá na čínske tovary.
Novembrový kontrakt na ropu Brent v piatok zdražel o 33 centov alebo 0,43 % na 76,83 USD za barel.
Ropné rezervy v USA v týždni skončenom 31. augusta nečakane prudko padli, keď sa znížili o 4,3 milióna barelov na 401,49 milióna barelov, čo je najmenej od februára 2015, uviedlo vo štvrtok americké ministerstvo energetiky. Zvýšili sa však zásoby benzínu (o 1,8 milióna barelov) aj destilátov (o 3,1 milióna barelov).
Americký prezident Donald Trump v piatok uviedol, že jeho administratíva plánuje zaviesť už ohlásené clá na čínske tovary v hodnote 200 miliárd USD. Okrem toho pohrozil vyostrením obchodného sporu, keďže pripravuje ďalšie clá na čínske tovary v hodnote 267 miliárd dolárov, ako povedal v piatok novinárom na palube prezidentského lietadla Air Force One.
Čína oznámila, že v prípade prijatia akýchkoľvek ciel zareaguje odvetnými opatreniami. Obchodný konflikt má negatívny vplyv na druhú najväčšiu ekonomiku na svete a jej spomalenie môže mať za dôsledok výrazné zníženie dovozu ropy.
Trump takisto poznamenal, že stále nie je spokojný s podmienkami obchodu s Japonskom, čo signalizuje ďalšiu potenciálnu eskaláciu obchodných sporov. Prípadná skutočná obchodná vojna môže mať výrazný negatívny vplyv na globálnu ekonomiku a dopyt po čiernom zlate.
Naopak ceny ropy podporujú sankcie USA proti Iránu, ktoré vstúpia do platnosti v novembri a správy o prerušeniach dodávok z Líbye a Venezuely.

Súvisiace články

Aktuálne správy