Francúzsko musí udržať rozpočtový deficit pod 3 % HDP

Francúzsko musí udržať schodok rozpočtu verejných financií pod stropom stanoveným Európskou úniou (EÚ), ak si chce zachovať ťažko vydobytú fiškálnu dôveryhodnosť, uviedol komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici.
Vláda prezidenta Emmanuela Macrona pracuje na návrhu budúcoročného rozpočtu a uviedla, že deficit by mohol byť niekde medzi 2,6 % a 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).
„Je veľmi dôležité, aby sa Francúzsko v roku 2019 nedostalo nad 3 % limit,“ povedal Moscovici, ktorý je bývalým francúzskym ministrom financií, pre denník l’Opinion. „Prekročenie tejto hranice by malo nepochybný symbolický a politický účinok. Francúzsko je veľkou európskou krajinou, ktorá chce viesť, a preto musí ísť príkladom,“ dodal Moscovici.
Francúzsko znížilo svoj deficit pod 3 % HDP vlani prvýkrát za 10 rokov. Macronov kabinet prisľúbil, že udrží schodok pod 3 % HDP, a čelí tlaku zo strany francúzskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu (MMF), aby predstavila detaily úsporných opatrení, ktoré sú na to potrebné. Vláda by mala zverejniť návrh rozpočtu pre rok 2019 na konci septembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy