Podpísala dohodu o spolupráci s obchodnou komorou Maurícia

Dohodu o spolupráci medzi Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou (SOPK) a Maurícijskou obchodnou a priemyselnou komorou podpísal vo štvrtok (6.9.) predseda SOPK Peter Mihók s maurícijským náprotivkom Mardayom Venkatasamym. TASR o tom informovala SOPK.
Rámcové ustanovenia dohody majú prispieť k posilneniu ekonomických, technologických a kultúrnych vzťahov, či pomôcť vyhľadávať potenciálnych partnerov na obchodnú spoluprácu.
Peter Mihók vystúpil na ekonomickom fóre. Témou vystúpenia Mihóka ako predsedu Svetovej komorovej federácie Medzinárodnej obchodnej komory boli výzvy a riziká budúceho globálneho vývoja svetovej ekonomiky. Hovoril o globálnej mobilite, politickom zneužívaní obchodu na zavádzanie sankcií a o prechode na ochranárske opatrenia.
V časti svojho vystúpenia predstavil Slovensko. Ekonomika SR podľa neho ponúka mnoho príležitostí pre zahraničný obchod s Mauríciom. „Vidíme veľké možnosti budúcej spolupráce aj v oblasti budovania a rozvoja infraštruktúry cestovného ruchu a stavebníctva vo všeobecnosti, budovania ekologických zariadení na čistenie odpadových vôd, v oblasti informačných a komunikačných technológií,“ konkretizoval.
Investičné príležitosti sú podľa neho v oblasti potravinárstva a poľnohospodárstva, cestovnom ruchu, zdravotníctve, finančných, poisťovacích a realitných službách a vzdelávaní, spresnil. Medzi potenciálne komodity slovenského exportu na Maurícius patria chladiarenské, mraziarenské a klimatizačné zariadenia, zariadenia na modernizáciu cukrovarov, autá aj farmaceutické produkty.
Po skončení ekonomického fóra rokoval z pozície najvyššieho predstaviteľa globálnej svetovej inštitúcie s predstaviteľmi vlády Maurícia zodpovednými za zahraničné veci, obchod a miestne podnikanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy