Francúzsko revidovalo nahor rozpočtový deficit a dlh za rok 2017

Francúzsko revidovalo svoj rozpočtový deficit a štátny dlh za rok 2017 smerom nahor. Dôvodom bolo započítanie dlhu štátnej železnice SNCF do údajov za minulý rok. Uviedol to vo štvrtok štatistický úrad INSEE.
V dôsledku dlhu SNCF sa deficit verejných financií druhej najväčšej ekonomiky eurozóny za rok 2017 zvýšil na 2,7 % hrubého domáceho produktu (HDP) z pôvodných 2,6 % HDP. A štátny dlh INSEE revidoval na 98,5 % z 96,8 % HDP.
Hoci Francúzsko udržalo v minulom roku svoj deficit pohodlne pod povoleným limitom Európskej únie na úrovni 3 % HDP, jeho revízia smerom nahor zvýši tlak na vládu, ktorá sa snaží dosiahnuť v tomto roku schodok v rozpočte 2,6 % HDP.
INSEE uviedol, že záväzky spoločnosti SNCF Reseau boli zahrnuté do výsledkov verejného sektora, pretože komerčné aktivity tvorili menej než polovicu jej podnikania v roku 2017, čo spôsobilo reklasifikáciu.
To viedlo k zvýšeniu deficitu verejných financií o 2,2 miliardy eur a štátneho dlhu o 39,5 miliardy eur. Ďalších 2,5 miliardy eur bolo pripočítaných k deficitu v dôsledku účtovnej zmeny pri rekapitalizácii jadrovej spoločnosti Orano.
Zvýšenie deficitu však bolo čiastočne vykompenzované extra príjmom 2,8 miliardy eur, vďaka aktualizácii údajov použitých pri výpočte celkového deficitu v rozpočte.

Súvisiace články

Aktuálne správy