ÚVO chce rokovať so subjektmi aktívnymi vo verejnom obstarávaní

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák rokoval so zástupcami Klubu 500 o zvýšení spoločenskej zodpovednosti podnikateľov a profesionalizácii vo verejnom obstarávaní.

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) v rámci zvýšenia spoločenskej zodpovednosti podnikateľov a profesionalizácie vo verejnom obstarávaní považuje za potrebné rokovať so subjektmi aktívnymi v tejto oblasti. Predseda ÚVO Miroslav Hlivák považuje ich praktické skúsenosti za dôležité pre skvalitňovanie legislatívnych pravidiel pre nakladanie s verejnými financiami. O tejto problematike, ako aj o vzájomnej spolupráci v utorok hovoril so zástupcami Klubu 500.

„Teší ma, že k ambícii úradu zvyšovať povedomie o spoločenskej zodpovednosti v oblasti verejného obstarávania u podnikateľov sa pridal aj Klub 500,“ povedal Hlivák. Na stretnutí podľa neho načrtli rámec spolupráce, ku ktorej budú pozývať aj ďalších. „Vážim si tiež prejavenú dôveru pri návrhu inštitucionálneho zastrešenia agendy profesionalizácie a zákonného rámca komunikácie s podnikateľskými subjektmi formou podpredsedu, ktorému agendu zverím,“ uviedol Hlivák.

Klub 500 oceňuje spoluprácu s ÚVO pri príprave novely zákona o verejnom obstarávaní (vláda ju schválila 22. augusta) a zapracovanie vznesených pripomienok. Zároveň víta snahu úradu rozpracovať agendu profesionalizácie so zámerom zvýšiť odbornosť v procese verejného obstarávania. „Teší nás, že úrad týmto odborným prístupom reaguje na súčasný stav nízkej kvality prípravy a realizácie mnohých verejných obstarávaní na Slovensku. Iniciatívu predsedu pána Hliváka vnímame ako snahu tento stav zmeniť,“ povedal výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Zástupca Klubu 500 považuje za dôležité, aby subjekty vo verejnom obstarávaní mali možnosť dať štátnej inštitúcii spätnú väzbu pri uplatňovaní zákona v praxi. „Aby mohli s dôverou pomenovať problémy, s ktorými sa v procese verejných zákaziek stretávajú a upozorňovali na medzery v zákone, ktoré umožňujú niektorým subjektom konať nekalo,“ uviedol Gregor. „Oceňujeme, že sa vytvorí inštitucionálny rámec na vzájomnú komunikáciu podnikateľov na úrovni vedenia úradu a akceptujeme, že túto agendu zastreší pozícia podpredsedu,“ dodal výkonný riaditeľ Klubu 500.

Predseda ÚVO rokoval o profesionalizácii a nastavení zákonného rámca komunikácie s podnikateľskými subjektmi aj s Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení SR a Slovenským živnostenským zväzom a v rokovaniach bude pokračovať s ďalšími zástupcami podnikateľských subjektov na Slovensku.

Súvisiace články

Aktuálne správy