Šanca, že Británia opustí EÚ bez dohody, je zhruba 25 %

Šanca, že Británia opustí Európsku úniu (EÚ) v marci 2019 bez dohody, je aktuálne 25 %. Ukázal to najnovší prieskum, ktorý sa uskutočnil v dňoch 29. augusta až 3. septembra.
Tlak na britskú premiérku Theresu Mayovú, ktorá sa snaží „predať“ – podľa jej slov – návrh brexitu priateľský voči podnikom vlastnej rozdelenej strane, a tiež rozdelenej krajine, pritom stúpa.
Menej ako dva mesiace pred pôvodným októbrovým termínom, dokedy mali mať Británia a EÚ už na stole návrh dohody o podmienkach odchodu Spojeného kráľovstva z bloku, obe strany nielen že stále nedosiahli prelom v sporných bodoch, ale navyše Mayová čelí hlbokému rozkolu vo vlastnej Konzervatívnej strane.
Bývalý britský minister zahraničných vecí Boris Johnson v pondelok (3.9.) vyhlásil, že Mayovej stratégia brexitu znamená katastrofu pre Britániu. Proti jej návrhu sú však okrem domácich kritikov aj predstavitelia EÚ.
Podľa posledného prieskumu je pravdepodobnosť neriadeného brexitu bez dohody zhruba 25 %, to je rovnaký výsledok ako pri predchádzajúcej ankete. Časť respondentov v najnovšom prieskume zvýšila svoj odhad šance na brexit bez dohody na 60 % a ďalšia časť ho znížila. Väčšina ale svoju predpoveď nezmenila.

Súvisiace články

Aktuálne správy