Kontraproduktívna daň zo sociálnych médií vyjde ekonomiku na stovky miliónov

, QZ Foto: SITA/AP

Kritici tvrdia, že poplatok prináša zbytočné zaťaženie chudobných a má za cieľ obmedziť kritiku vlády.

Začiatkom júla Uganda zaviedla daň pre užívateľov, ktorí pristupujú na 60 webových stránok a aplikácie sociálnych médií zo svojich telefónov, vrátane služieb ako je WhatsApp, Twitter a Facebook. Poplatok vyberajú telekomunikačné spoločnosti, ktoré si stiahnu denný alebo týždenný poplatok vždy, keď používateľ pristupuje k cieľovým aplikáciám. Vláda tiež zvýšila spotrebné dane z mobilných peňažných transakcií z 10 na 15 %. Tieto opatrenia mali znížiť únik kapitálu a zlepšiť pomer daní k HDP.

Nová štúdia kanadskej spoločnosti Research ICT Solutions ukázala, že tieto kroky sa pravdepodobne ukážu ako kontraproduktívne. Správa poukazuje, že zdanenie by mohlo oslabiť hospodársky rast v Ugande, znížiť príjmy mobilných operátorov a ohroziť tisíce pracovných miest v digitálnom sektore.

Zdanenie už prispelo k poklesu mobilných transakcií, operátori takisto zaznamenali 20 % pokles  predplatiteľov od zavedenia dane zo sociálnych médií (mnohí užívatelia museli zaplatiť za používanie virtuálnych privátnych sietí). Fakturácia má ekonomický dopad aj na penetráciu širokopásmového pripojenia. ICT ​tvrdí, že ad hoc poplatky by mohli vyjsť ugandskú ekonomiku na 750 miliónov dolárov len za tento rok.

Stratégia vlády na rozšírenie daňových príjmov účinne sankcionuje odvetvie, ktoré má potenciál stimulovať rast, tvrdí firma. Zvýšené poplatky pre chudobných používateľov tlmia ich spotrebu, obmedzia finančné začlenenie a znova znížia príjmy prevádzkovateľov a rozšírenie širokopásmového pripojenia. Daň je "regresívna", pretože rovnakou sumou zdaňuje ľudí vo veľkých mestách, ako v malých dedinách. "Nové dane sektora IKT je sankcionovanie pozitívnych externalít, nie je jednoduché ich presadzovať. Narúšajú hospodársku súťaž a sú regresívne," uviedli autori.

Kritici od začiatku vnímajú túto daň ako spôsob, ako umlčať narastajúci odpor voči 73-ročnému prezidentovi Yoweri Museveniovi, ktorý je 32 rokov vo funkcii. Museveni otvorene povedal, že chce poplatkom zastaviť on-line "klebety." Pri zavádzaní sa strhla vlna intenzívnych protestov online a offline. Nesúhlas sa v posledných týždňoch zintenzívnil, po tom, čo zatkli a údajné mučili Roberta Kyagulanyiho, známeho hudobníka.

Kyagulanyi Ssentamu, známy ako Bobi Wine
Ugandský hospodársky rast sa v posledných rokoch podľa Svetovej banky spomalil z priemerného ročného rastu 4,5 % v piatich rokoch do roku 2016 v porovnaní s ročným 7 % dosiahnutým v deväťdesiatych rokoch minulého storočia. Aj rast príjmov domácností zaostáva, čo bráni schopnosti financovať toľko potrebné infraštruktúrne projekty a siete sociálneho zabezpečenia. Vláda môže mať pocit, že lobbingové dane na jej komunikačný a technologický sektor predstavujú inovatívny spôsob zvýšenia peňažných príjmov, ale keďže dosah mobilnej telefónie na pokrok v Afrike naďalej rastie, pravdepodobne bude opak pravdou.

Súvisiace články

Aktuálne správy