Kto má v rukách rekordný americký dlh vo výške 21,21 biliónov dolárov

, marketwatch Foto: SITA/AP

V najväčšej miere Američania, držia 70 % amerického dlhu, ale aj Čína a Japonsko.

Asi 70 % štátneho dlhu je v v rukách americkej vlády, investorov, inštitúcií a Fedu. Zostávajúcich 30 % vlastnia zahraničné subjekty. Vyplýva to z najnovších informácií amerického ministerstva financií.
Dlh amerického národa vzrástol na rekordných 21,21 bilióna dolárov na konci júna, čo predstavuje nárast o 6,9 % oproti predchádzajúcemu roku.Americké inštitúcie, súkromné ​​a štátne dôchodkové fondy, ako aj individuálni investori, patria k  najväčším držiteľom, 6,89 bilióna dolárov a počas uplynulého roka absorbovali asi štyri pätiny zvýšenia.

Zahraničie, na čele s Čínou a Japonskom, držia 6,21 bilióna dolárov dlhu. Tieto dve krajiny znížili svoje podiely od roku 2015, ale každá krajina stále vlastní viac ako 1 bilión dolárov štátnych dlhopisov a pokladničných poukážok. Čínska vláda alebo čínski investori pravdepodobne vlastnia ešte viac amerických dlhov nakúpených prostredníctvom subjektov v iných krajinách, ako napríklad v Hongkongu, Luxembursku alebo na Kajmaních ostrovoch, z ktorých všetky predstavujú daňové raje.Rusko znížilo svoju pozíciu v dôsledku vyhrotenia napätia s USA, drží štátne pokladničné poukážky za 15 miliárd dolárov, kým v polovici roku 2013 to bolo za 153 miliárd dolárov.

Doteraz je len málo dôkazov, že ostatné krajiny sa snažiť obnoviť svoje pozície v americkom dlhu kvôli prebiehajúcim obchodnýmh sporom. Mnohí potrebujú alebo chcú štátne dlhopisy a pokladničné poukážky ako bezpečné miesto na zaparkovanie svojich úspor.

Vláda USA vlastnila dlhy vo výške 5,73 bilióna dolárov, väčšinou prostredníctvom sociálneho zabezpečenia a federálnych dôchodkových fondov. Fed vlastnil dlhy vo výške 2,38 bilióna dolárov, ale od júna 2017 znížil svoju účasť o 85 miliárd dolárov. V minulom roku Fed začal s predajom nahromadených Treasurys, výkup zaručoval nižšie úrokové sadzby a zaplavoval ekonomiku hotovosťou počas a hneď po Veľkej recesii.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy