V Martine vznikne prvý priemyselno-logistický park na prenájom

V Martine vznikne prvý priemyselno-logistický park na prenájom v štandarde A. Prítomné spoločnosti tam majú často vlastné výrobné kapacity, budú mať možnosť externého skladu či dodatočne využiť kapacitu.

V Martine vznikne prvý priemyselno-logistický park na prenájom v štandarde A. Prítomné spoločnosti tam majú často vlastné výrobné kapacity, budú mať možnosť externého skladu či dodatočne využiť kapacitu. V rozhovore pre TASR to avizoval šéf oddelenia priemyselných nehnuteľností konzultačno-realitnej spoločnosti CBRE na Slovensku Martin Varačka.
Priestory v Martine by mali byť dodané v druhej polovici roka 2019, dodal Varačka.
Dopytov je v súčasnosti dvojnásobne viac, ako je plánovaná kapacita, takže ďalší rozvoj je možný, priblížil s tým, že hľadajú ďalšie lokality v súvislosti s veľkým záujmom. Pripravovaný projekt ponúkne priestor pre ľahkú výrobu aj logistické kapacity.
Priestor pre rozvoj vidí spoločnosť aj v ďalších miestach stredného Slovenska, ako sú Banská Bystrica a Zvolen pre logistické spoločnosti, na rozvoz tovaru z hlavného skladu malými autami do menších lokalít. "Takéto projekty okrem stredného Slovenska vedia fungovať aj na východnom Slovensku," uviedol s tým, že komunikujú o priemyselno-logistickom parku pre Prešov.
Mnohé zahraničné výrobné spoločnosti prichádzajú na Slovensko skôr do lokalít podľa dostupnosti pracovnej sily, nie nehnuteľností a priestorov. Ako príklad uviedol výrobnú firmu, ktorá hľadá 80 zamestnancov, chce byť v danej lokalite hlavným zamestnávateľom a očakáva dlhodobú dostupnosť pracovnej sily za rozumnú cenu. „Toto je klasický klient pre stredné Slovensko a na východ od Košíc a Prešova, ako Sabinov, Trebišov, Stropkov či Humenné,“ spresnil. Zdôraznil, že investori sa pozerajú na východné Slovensko, ale vyhodnocujú si pripravenosť jednotlivých nehnuteľností alebo pozemkov.
O dopravnej dostupnosti a relokácii výroby uviedol, že je rozdiel medzi výrobou a dodaním v presný čas s čo najmenšími logistickými nákladmi a dodaním výrobkov, keď nie sú rozhodujúce náklady na logistiku.

Súvisiace články

Aktuálne správy