Špekulácia alebo podvod? Elon Musk chce z Tesly súkromnú firmu

, CNBC Foto: SITA/AP

Privatizácia spoločnosti Tesla umožní výrobcovi elektrických vozidiel robiť veľké zmeny bez toho, aby sa štvrťročne spovedala akcionárom, alebo svoje plány prezradila konkurentom. Musk publikoval v utorok sériu tweetov o tom, že akcia firmy by sa mohla pri tejto transakcii obchodovať za 420 dolárov, čo by v prípade stiahnutia firmy z verejne obchodovaného trhu znamenalo hodnotu firmy 82 miliárd dolárov.

Akcie spoločnosti Tesla sa vydali na divokú jazdu po tom, čo Elon Musk napísal na Twitteri, že dúfa, že privatizuje spoločnosť za 420 dolárov za akciu. Pri tejto cene by trhová hodnota jeho spoločnosti dosiahla približne 71 miliárd dolárov. Spočiatku nebolo jasné, či vyhlásenie generálneho riaditeľa nebol iba žart. "420" je populárny kód podporujúci spotrebu marihuany. Ale žart to nebol. Existuje niekoľko dôvodov, prečo Musk chce z Tesly súkromnú firmu:

Súkromná spoločnosť by nemusela sprístupňovať informácie, ktoré by mohli konkurentom priniesť výhody. V súčasnosti musí štvrťročne zverejňovať informácií o úrovniach dlhu, personálnych zmenách, kompenzáciách manažérov, množstve vozidiel, ktoré sa vyrába a dodáva, rôznych súdnych sporoch, ktorým spoločnosť čelí, personálnych zmenách a názoroch na riziká a konkurenciu.

Pomohlo by mu to zosúladiť sa s dlhodobými záujmami akcionárov, majitelia súkromných spoločností majú pod kontrolu každé rozhodnutie bez toho, aby sa museli spovedať pri štvrťročných očakávaniach akcionárov. Dnes, ako napísal Musk, sa "kladie obrovský tlak na Teslu, aby prijala rozhodnutia, ktoré môžu byť správne pre daný štvrťrok, ale nie nevyhnutne správne z dlhodobého hľadiska".

"Prínosy sú pre Teslu ešte jasnejšie, berúc do úvahy ich ambiciózne poslanie, ktorým chcú urýchliť presadzovanie obnoviteľnej energie vo svete," myslí si Gene Munster z Loup Ventures oslovený televíziou CNBC. "Tento posledný štvrťrok je skvelým príkladom. Množstvo energie, ktoré vložili do dosiahnutia cieľa výroby 5 000 kusov Modelu 3, bolo neprimerané voči odmene, ktorú dostali. Akcie neurobili nič. Spoločnosť by urobila lepšie, ak by sa jej v blízkej budúcnosti podarilo zastaviť výrobu a zdokonaliť ju. Nerobte si starosti s počtom vyrobených kusov za týždeň, ale postavte továreň, aby bola do budúcnosti čo najlepšie vybavená."

Podľa bývalý predsedu regulátora SEC, Harveyho Pitta, môže byť Muskov  tweet podvod s cennými papiermi, ak by sa pokúšal manipulovať s trhom. Musk môže tiež rátať s tým, že jeho tweety pomôžu jednorazovému nárastu cien akcií. "Musk sa sťažoval na trhovú cenu, sťažoval sa na stávky na krátko, a dosiahol rýchly nárast o 5 až 8 percent. Ak boli jeho komentáre vydané za účelom posunu ceny akcií, mohlo by ísť o manipuláciu. Alebo aj podvod s cennými papiermi. Zverejnenie konkrétnej ceny pre potenciálny prechod na súkromnú spoločnosť je bezprecedentné a preto vyvoláva otázky o tom, aký bol v skutočnosti jeho zámer.“

Cena akcií spoločnosti Tesla vzrástla približne o 8 % po tom, čo sa objavili Muskove tweety, a to na základe informácií o novinkách, ktoré sa uskutočnili o deň skôr, keď sa saudský majetkový fond v Saudskej Arábii usiloval o kapitálovú účasť v elektromobilke. Akcie v ten deň uzatvárali s 11 percentným nárastom. S vyššou cenou akcií nad úrovňou 360 USD je Tesla schopná splatiť časť záväzkov za 900 miliónov amerických dolárov namiesto hotovosti.

Musk dnes vlastní už asi 20 percent akcií Tesla. Bude musieť získať viac ako 50 miliárd dolárov na vyplatenie ostatných akcionárov. Pridaním približne 10 miliárd dolárov dlhu by takáto dohoda predstavovala najväčší spätný odkup akcií v histórii, ktorý by prekonal akvizíciu energetického gigantu TXU (Energy Future Holdings) v hodnote 45 miliárd USD, čo sa ale nakoniec v roku 2007 nepodarilo. Aj keď mu Musk spomenul financovanie vo svojom prvotnom tweete, v blogovom príspevku sa už o financovaní vôbec nezmienil. Munster sa domnieva, že je tu šanca jedna ku trom, že sa Tesle podarí transformácia na súkromnú spoločnosť pri 420 dolároch za akciu. "Bolo by asi dosť ťažké motivovať tých, čo veria Tesle, aby sa vzdali svojich akcií. Mnohí z verejných investorov nemôžu investovať do súkromnej spoločnosti a budú nútení svoje pozície pustiť. Myslím si, že mnohý z nich ale nič také nechcú. Ani za 16-percentnú prémiu, to je málo."

Podľa Muska je konečné rozhodnutie v rukách akcionárov. "Ak sa proces uskutoční, čo očakávam, že áno, bude nakoniec Tesla v súkromných rukách obrovskou príležitosťou pre nás všetkých."

Súvisiace články

Aktuálne správy