EÚ za 50 miliónov eur zmodernizuje lodné výťahy na dvoch kanáloch v Rumunsku

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že Európska únia cez svoj kohézny fond poskytne 59 miliónov eur vo forme investícií na modernizáciu vodných zdvíhadiel na plavebnom kanáli Dunaj - Čierne more a tiež na kanáli Midia Navodari - Poarta Alba, ktoré spájajú čiernomorský prístav Konstanca s riekou Dunaj na juhovýchode Rumunska.

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že Európska únia cez svoj kohézny fond poskytne 59 miliónov eur vo forme investícií na modernizáciu vodných zdvíhadiel na plavebnom kanáli Dunaj – Čierne more a tiež na kanáli Midia Navodari – Poarta Alba, ktoré spájajú čiernomorský prístav Konstanca s riekou Dunaj na juhovýchode Rumunska.
Komisia upozornila, že tieto investície pomôžu zvýšiť lodnú dopravu v tejto oblasti takmer o polovicu voči súčasnému stavu a zároveň zlepšia bezpečnosť riečnej plavby, ako aj ochranu okolitej krajiny pred záplavami.
Eurokomisárka pre regionálnu politiku Corina Cretuová v tejto súvislosti upozornila, že ide o projekt, ktorý bude naďalej rozvíjať obrovský potenciál riečnej dopravy, najmä z hľadiska obchodu.
„Bude mať z toho prospech ekonomika juhovýchodného Rumunska, ale v širšom zmysle aj hospodárstvo podunajského makroregiónu, ktoré spája deväť členských štátov EÚ a päť susediacich krajín,“ uviedla komisárka v správe pre médiá.
Oba uvedené plavebné kanály sú súčasťou transeurópskej dopravnej siete Rýn – Dunaj. Práce na „lodných výťahoch“, ktoré finančne podporí EÚ, by mali byť dokončené v roku 2021.

Súvisiace články

Aktuálne správy