Sankcie USA zatiaľ nemajú vplyv na aktivity koncernu Nestlé v Iráne

Švajčiarsky potravinársky koncern Nestlé oznámil, že sankcie USA sa na jeho iránskom biznise zatiaľ neprejavili. Washington potom, ako v máji odstúpil od jadrovej dohody s Iránom, obnovil od utorka prvý balík ekonomických sankcií.
„Aj naďalej pozorne sledujeme politický vývoj, čo sa týka sankcií proti Iránu,“ uviedla firma. Najväčší producent potravín na svete však dodal, že „v tejto fáze nezaznamenal žiadny priamy vplyv sankcií na svoj biznis“.
V Iráne má spoločnosť divíziu Nestlé Iran, ktorá sídli v Teheráne a prevádzkuje dva závody. Jeden v meste Kazvín vyrába detskú výživu a cereálie pre deti a druhý v meste Polur balenú vodu.
Spoločnosť zamestnáva 818 ľudí a okrem miestnej produkcie zabezpečuje aj dovoz niektorých produktov Nestlé zo zahraničia. Švajčiarska firma v tejto súvislosti dodala, že svojimi aktivitami zabezpečuje základné potreby pre miestne obyvateľstvo, v čom chce aj pokračovať.
Spojené štáty od utorka obnovili časť ekonomických sankcií voči Iránu, ktoré do platnosti vstúpili o 6.00 h SELČ. Americký prezident Donald Trump pritom varoval, že každý, kto americké sankcie nebude rešpektovať, nebude môcť obchodovať so Spojenými štátmi.
Európska únia však Trumpove sankcie kritizuje. S cieľom pomôcť európskym firmám uviedla v rovnakom čase do platnosti takzvaný blokovací zákon, ktorý im zakazuje podriadiť sa americkým sankciám, zároveň ale podnikom umožňuje žiadať o kompenzácie za škody spôsobené sankciami USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy