Zisk Buffettovho konglomerátu Berkshire Hathaway v 2. kvartáli prudko vzrástol

Americký konglomerát Berkshire Hathaway miliardára Warrena Buffetta zaznamenal za 2. kvartál prudký rast čistého zisku. Zatiaľ čo v 2. štvrťroku minulého roka dosiahol okolo 4 miliárd USD, tento rok predstavoval kvartálny zisk vyše 12 miliárd USD. Výrazný rast zaznamenal aj prevádzkový zisk.
Berkshire Hathaway uviedol, že za 2. štvrťrok dosiahol čistý zisk 12,01 miliardy USD (10,36 miliardy eur). V rovnakom kvartáli minulého roka predstavoval hodnotu 4,26 miliardy USD. Pod vysoký rast čistého zisku sa však podpísala najmä zmena v účtovných pravidlách v Spojených štátoch, v dôsledku ktorej musí Berkshire Hathaway oznamovať aj nerealizované zisky z akciových investícií. Podľa Warrena Buffetta tak tieto údaje môžu byť zavádzajúce.
Čistý zisk na akciu triedy A dosiahol 7301 USD oproti 2592 USD pred rokom a zisk na akciu triedy B sa zvýšil z 1,73 na 4,87 USD.
Prevádzkový zisk vzrástol zo 4,12 miliardy na 6,89 miliardy USD. Prispel k tomu úspešný kvartál poisťovacej divízie, ako aj divízie železníc a energetiky.
Celkové tržby sa medziročne zvýšili takmer o 5 miliárd USD. Dosiahli 62,20 miliardy USD, zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka predstavovali 57,26 miliardy USD. Investičná spoločnosť tak prekonala odhady analytikov oslovených agentúrou Reuters, ktorí počítali s rastom tržieb na 61,57 miliardy USD.
Berkshire Hathaway vlastní podiely v približne 90 podnikoch od železničných cez energetické, maloobchodné, výrobné až po poisťovacie spoločnosti. Podiely vlastní napríklad vo firme Apple, v nápojovej spoločnosti Coca-Cola či potravinárskej firme Kraft Heinz.

Súvisiace články

Aktuálne správy