Akciové trhy v USA aj v Európe v závere týždňa posilnili

Americký priemyselný index Dow Jones vzrástol o 0,5 % a nemecký BUX stúpol o 0,6 %

Akciový trh USA v závere týždňa posilnil, keďže americké ministerstvo práce informovalo, že tvorba nových pracovných miest zostala v júli na dobrej úrovni a trh naďalej podporovali aj vysoké kvartálne zisky firiem. Americkí zamestnávatelia minulý mesiac vytvorili 157 tis. nových pracovných pozícií. Bolo to menej, ako analytici očakávali, ale ministerstvo práce uviedlo, že v máji a júni vzniklo viac miest, ako pôvodne informovalo. Trh nereagoval na hrozbu zo strany Číny, že zavedie clá na americké tovary v hodnote 60 mld. USD. Väčšie nadnárodné spoločnosti posilnili a malé firmy zamerané na domáci americký trh zaostali za zvyškom akciového trhu. Vývoj tak bol opačný v porovnaní s tým, čo sa vo všeobecnosti deje, keď investorov znepokojí napätie v obchode.

Index S&P 500 si pripísal 0,5 percenta a uzavrel na úrovni 2 840,35 bodu. Priemyselný index Dow Jones vzrástol tiež o 0,5 percenta, a to na 25 462,58 bodu. Technologický Nasdaq posilnil o 0,1 percenta na 7 812,01 bodu, ale index menších spoločností Russell 2000 oslabil o 0,5 percenta na 1 673,37 bodu. Prilepšili si akcie potravinárskych spoločností a ďalších firiem, ktoré vyplácajú vysoké dividendy. Posilnila napríklad spoločnosť Kraft Heinz, a to o 8,6 percenta, po tom, ako informovala, že zlepšenie jej tržieb v Európe a v Ázii pomohlo vykompenzovať oslabenie výsledkov v USA a Kanade.

Európskym akciovým trhom sa v závere týždňa darilo. Index francúzskej burzy CAC 40 si prilepšil o 0,3 percenta, nemecký akciový index BUX stúpol o 0,6 percenta a britský index FTSE 100 vzrástol ešte výraznejšie, a to o 1,1 percenta.
(1 EUR = 1,1588 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy