Počet slovenských firiem s britským vlastníkom v prvom polroku klesol

Britské firmy na Slovensku však vykázali rekordné čísla základného kapitálu.

Za prvých šesť mesiacov tohto roku sa na Slovensku znížil počet firiem s britským vlastníkom na 1 303, čo je o 74 spoločností menej, ako ich bolo ku koncu minulého roka. Naopak, rekordné čísla vykazuje ich základný kapitál, ktorý dosiahol úroveň vyše 794 miliónov eur pri medziročnom raste o 68 miliónov eur. Informovala o tom v stredu poradenská spoločnosť Bisnode.

Veľká Británia by mala opustiť Európsku úniu koncom marca 2019. Poradenská spoločnosť Bisnode v analýze porovnávala, ako sa brexit vyvíja z pohľadu podnikania britských firiem na Slovensku. Kým v minulom roku Briti u nás zaregistrovali najviac podnikov za posledných osem rokov (359), v súčasnosti to vyzerá tak, že záujem o zakladanie nových britských firiem poklesol. „Rok 2017 bol z pohľadu britských firiem na Slovensku veľmi silný. Zaznamenali sme 35-percentný medziročný nárast oproti roku 2016. Vzniklo tu takmer 400 nových spoločností s britským vlastníkom. Zdá sa, že minuloročný rekord sa v tomto roku nezopakuje, nakoľko počet firiem v prvom polroku klesol o 74 firiem,“ uviedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Zaujímavým ukazovateľom podľa analytičky je však výška základného kapitálu britských firiem na Slovensku, ktorý naopak z roka na rok rastie. „Už vlani bola hodnota celkového kapitálu z Veľkej Británie dvojnásobne vyššia, ako to bolo v roku 2016, v tom čase však rovnako rástol aj počet firiem. Prvý polrok tohto roku naopak ukazuje na úbytok firiem, no základný kapitál stále narastá, čo môže znamenať, že podnikatelia z Veľkej Británie rozbiehajú na Slovensku väčší biznis,“ dodala Petra Štěpánová.

Súvisiace články

Aktuálne správy