Vďaka ti Trump! Obchodná dohoda medzi EÚ a Japonskom odstraňuje clá

, QZ Foto: SITA/AP

Dnes v Tokiu podpisujú Európska únia a Japonsko najväčšiu obchodnú dohodu v histórii týchto krajín, čím sa odstráni takmer všetky clá. Donald Trump, hoci nevedomky, pomohol tejto veci.

Rokovania medzi EÚ a Japonskom sa začali v roku 2012, potom sa zastavili. Ale volebné víťazstvo Trumpa a protekcionistické politiky motivovali obe strany aby našli spoločný kompromis. Hrubé črty dohody sa objavili minulé leto a v decembri do značnej miery sa rokovania ukončili. Dnešné podpísanie je tiež odmietnutím Trumpovho protekcionizmu.

Podľa Európskej komisie dohoda o hospodárskom partnerstve, ako sa dokument nazýva, vytvorí obchodnú zónu pokrývajúcu 600 miliónov ľudí a takmer tretinu svetového HDP. Minulý rok sa odhadovalo, že dohoda zvýši vývoz do Japonska o 180 % v prípade spracovaných potravín, o 22 % v prípade chemikálií a o 16 % v prípade strojov. Vývozy únie do Japonska, druhého najväčšieho exportného trhu v Ázii, dosahujú 86 miliárd EUR, 600 000 pracovných miest je spojených s 74 000 spoločnosťami v EÚ. Japonskí spotrebitelia dlho „pokukujú“ po európskych potravinách a nápojoch vrátane syrov, vína a čokolády. Nižšie ceny ich povzbudia, aby na tento tovar míňali viac. Európania si  budú môcť užívať nižšie ceny za čaj, morské plody a automobily z Japonska.

Politika protekcionizmu Trumpa pomohla EÚ a Číne, aby sa zblížili. Pred príchodom do Tokia boli lídri EÚ v Pekingu, kde podpísali spoločné vyhlásenie o obchodných pravidlách, pravidlách v oblasti investícií a duševného vlastníctva, ako aj vyhlásenie o zmene klímy a čistej energii. " Donalda Trumpa môžem vnímať ako utajeného tvorcu tohto komuniké," povedal François Godement, odborník na vzťahy medzi EÚ a Čínou na Európskej rade pre zahraničné vzťahy.

Súvisiace články

Aktuálne správy