Čínska ekonomika v druhom kvartáli spomalila rast

Hrubý domáci produkt Číny medziročne posilnil o 6,7 % po raste o 6,8 % v prvých troch mesiacoch roka

Čínska ekonomika v druhom kvartáli spomalila medziročný rast na 6,7 % z úrovne 6,8 % v predchádzajúcom štvrťroku. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil v pondelok čínsky štatistický úrad. Výhľad druhej najväčšej ekonomiky sveta zaťažujú obchodné spory s USA, hlavné ukazovatele v hospodárstve však vykazujú klesajúcu tendenciu už odvtedy, čo vláda v Pekingu sprísnila podmienky poskytovania úverov v snahe obmedziť ďalší nárast zadlžovania. Rast bol v druhom kvartáli celkovo „celkovo stabilný“, „zvyšujú sa však neistoty súvisiace s vonkajším prostredím“, uviedol predstaviteľ štatistického úradu citovaný agentúrou AP.

USA minulý mesiac zaviedli 25-percentné clo na čínske tovary, ktorých dovozy majú hodnotu 34 mld. USD ročne. Vláda v Pekingu na to okamžite zareagovala odvetnými clami v rovnakej výške.

Minulý týždeň administratíva Donalda Trumpa oznámila, že plánuje zvýšiť clá na dovoz čínskych tovarov v hodnote 200 mld. USD. Peking na to reagoval vyhlásením, že ak Washington splní svoje hrozby, podnikne „prísne a účinné“ opatrenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy