Aktivita v čínskom spracovateľskom priemysle spomalila rast

Júnové ochladenie aktivity signalizovali aj vládne prieskumy

Aktivita v čínskom spracovateľskom priemysle v júni spomalila rast. Index nákupných manažérov, ktorý zostavuje spoločnosť Caixin, v júni klesol na 51 bodov z májovej úrovne 51,1 bodu. Podľa údajov zverejnených v pondelok sa udržal tesne nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu. Správa prichádza v čase, keď oslabuje aj čínsky export a rastie napätie v obchodných sporoch medzi Pekingom a Washingtonom.

Spomalenie aktivity v spracovateľskom odvetví počas víkendu signalizovali aj oficiálne vládne údaje. Index nákupných manažérov, ktorý zostavuje čínsky štatistický úrad, klesol na 51,5 bodu z májových 51,9 bodu.

Tento piatok majú USA zaviesť 25-percentné clo na čínske tovary, ktorých ročný import dosahuje hodnotu 50 mld. USD. Čína pripravila odvetné clá v objeme 34 mld. USD. Hlavné ukazovatele v čínskej ekonomike vykazujú klesajúcu tendenciu už odvtedy, čo vláda v Pekingu sprísnila podmienky poskytovania úverov v snahe obmedziť ďalší nárast zadlžovania. Podľa aktuálnych údajov čínskeho štatistického úradu sa znížil aj podiel exportu na celkovom výkone druhej najväčšej svetovej ekonomiky. Na vývozoch sú pritom závislé milióny pracovných miest v spracovateľskom odvetví.

Súvisiace články

Aktuálne správy