Objem fúzií/akvizícií vo svete vzrástol v 1. polroku na rekordných 2,5 bil. USD

Počet fúzií a akvizícií vo svete vzrástol v 1. polroku na nový rekord. Poukázali na to údaje spoločnosti Thomson Reuters.
Hodnota fúzií a akvizícií (F/A) za prvých šesť mesiacov tohto roka dosiahla 2,5 bilióna USD (2,14 bilióna eur). V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to znamená rast o 64 % a najvyššiu hodnotu od začatia sledovania príslušných údajov v roku 1980. Predchádzajúce polročné maximum predstavovala hodnota 2,3 bilióna USD, pričom tá bola zaznamenaná v 1. polroku 2007.
Najvýraznejšie sa na celkovom objeme fúzií a akvizícií podieľal mediálny sektor. V rámci neho dosiahla hodnota F/A 322,5 miliardy USD. To je viac než 6-násobne vyššia hodnota ako v rovnakom období minulého roka.
Z geografického hľadiska sa najviac pod rast hodnoty fúzií a akvizícií podpísali Spojené štáty. Na ich území dosiahli F/A zhruba 1 bilión USD, čo je o 82 % viac než v 1. polroku 2017. Aj v prípade USA je to najvýraznejší objem fúzií a akvizícií od roku 1980.
Aj Európa výrazne zvýšila hodnotu fúzií/akvizícií. Za prvých šesť mesiacov oznámila fúzie a akvizície v hodnote 767 miliárd USD, čo je takmer dvojnásobok ich hodnoty oproti 1. polroku 2017.

Súvisiace články

Aktuálne správy