Saudská Arábia podľa Trumpa sľúbila zvýšenie ťažby ropy o 2 mil. barelov

Trumpovo vyjadrenie na Twitteri však neposkytlo časový rámec dodatočnej ťažby, čiže či má ísť o zvýšenie ťažby za deň, alebo za mesiac.

Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že saudskoarabský kráľ Salmán ho ubezpečil, že jeho krajina zvýši ťažbu „možno až o 2 mil. barelov“. Saudská Arábia sobotňajšie vyjadrenie prezident USA potvrdila a uviedla, že prezident a kráľ sa telefonicky rozprávali. Rijád však nespomenul dohodnutý objem ťažby. „Počas telefonického rozhovoru obaja lídri zdôraznili nutnosť úsilia o udržanie stability na ropných trhoch a rastu globálnej ekonomiky,“ konštatovala štátna tlačová agentúra Saudi Press Agency.

Saudská Arábia v súčasnosti ťaží približne 10 mil. barelov ropy denne. Jej doterajší rekord je 10,72 mil. barelov denne. Trumpovo vyjadrenie na Twitteri však neposkytlo časový rámec dodatočnej ťažby v objeme 2 mil. barelov, čiže či má ísť o zvýšenie ťažby za deň, alebo za mesiac. Trumpova informácia bola zverejnená v sobotu, keď sa na trhoch neobchodovalo. Cena severomorskej ropy Brent bola 79,44 USD za barel a ľahká americká ropa sa nachádzala na úrovni 74,15 USD za barel.

Ropa v poslednom období zdražela, keďže Trumpova administratíva tlačí na spojencov, aby úplne ukončili nákupy od Iránu. Ceny ropy smerom nahor posúvajú aj pretrvávajúce nepokoje vo Venezuele a boje v Líbyi o kontrolu nad ropnou infraštruktúrou krajiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy