Domov boháčov: Do roku 2027 takmer milión milionárov

, QZ;New World Wealth Foto: SITA/AP

Indický zoznam milionárov sa za posledných 10 rokov viac ako zdvojnásobil. V roku 2007 mala India iba 124 000 osôb s čistým majetkom v hodnote 1 milión USD alebo viac.

India bude mať do roku 2027 950 000 milionárov, čo je takmer o 190 % viac ako 330 000 v minulom roku, predpovedá to nedávna správa Johannesburgskej výskumnej skupiny New World Wealth. Tento nárast bude spôsobený najmä konkurenčnou mzdovou politikou, silným hospodárskym rastom a zvyšujúcim sa počtom podnikateľov, uviedla správa.

Zatiaľ posledný zoznam milionárov obsahuje niekoľko mladých zakladateľov začínajúcich firiem, s ocenením vo výške niekoľkých miliárd dolárov. Medzi menami nájdeme napríklad Ritesha Agarwala z hotelovej skupiny OYO či Kunala Bahla, spoluzakladateľa Snapdeal. V skutočnosti, ale niektorí ako zakladateľ Flipkartu Sachin Bansal a zakladateľ spoločnosti Paytm Vijay Shekhar Sharma už dnes patria do klubu miliardárov.

V roku 2017 dosiahli ľudia s čistím imaním vyšším ako jeden milión dolárov, podľa New World Wealth, spoločne majetok v hodnote 3,9 miliardy dolárov, čo predstavuje 48 % indického odhadovaného bohatstva vo výške 8,2 miliardy dolárov.

Bohatstvo sa vzťahuje na čisté aktíva osoby. Zahŕňa majetok, hotovosť, akcie a obchodné záujmy – mínus pasíva. Toto bohatstvo sa v nasledujúcom desaťročí dostane na trojnásobok, na 25 miliárd dolárov do roku 2027, odhaduje New World Wealth.

Väčšina veľmi bohatých Indov sídli v Bombaji, je domovom pre 28 z 119 miliardárov v krajine, čo je dvakrát viac ako v hlavnom meste Dillí. Viac ako štyria z desiatich mimoriadne bohatých ľudí v Indii, zastáva funkciu riaditeľa v spoločnosti. Konatelia a generálny riaditelia sú na druhom mieste, ale s veľkým rozdielom.

Na konci roka 2017 bolo držanie podielov v podnikoch, ktoré pomohli vybudovať, najvýhodnejším investičným kanálom pre indických boháčov. Tvoria štvrtinu ich aktív. Peňažné prostriedky a dlhopisy, nehnuteľnosti a akcie predstavovali viac ako 21 %.

Podiel majetku indických boháčov v offshorových rajoch vzrástol vlani na približne 19 % z 15 % v roku 2007. Zahŕňa hlavne hotovosť v amerických dolároch, ale aj akcie amerických a ázijských firiem.

Každý piaty indický boháč drží nehnuteľnosť v zahraničí, medzi najobľúbenejšie destinácie patrí  Londýn, New York, Singapur a Dubaj.

Súvisiace články

Aktuálne správy