V 1. polroku SOPK realizovala množstvo odborných aktivít

V 1. polroku 2018 úrad a regionálne komory Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) zrealizovali 17 obchodných misií do zahraničia, na ktorých sa zúčastnilo 139 zástupcov slovenských firiem. Zároveň prijali 9 obchodných misií zo zahraničia, na ktorých sa zúčastnilo 117 slovenských firiem.
Ako zdôraznil Peter Mihók, predseda SOPK a predseda Svetovej komorovej federácie Medzinárodných obchodných komôr (MOK) v utorok na stretnutí s novinármi v Bratislave, komora si v plnom rozsahu plní úlohy stanovené zhromaždením delegátov SOPK. V praxi to znamená nielen organizovanie podnikateľských misií, ale množstvo ďalšej činnosti. Úrad, regionálne komory a sekcie SOPK zabezpečili v sledovanom období 101 seminárov, konferencií a kurzov, na ktorých sa zúčastnilo 1640 účastníkov, najmä zástupcov podnikateľských subjektov. Komora poskytla za sledované obdobie 134 poradensko-konzultačných služieb podnikateľským subjektom, z toho 56 konzultácií nečlenom a zahraničným osobám.
Prevládajúcimi oblasťami v poskytovaných poradenských a konzultačných službách boli podmienky podnikania v SR, obchodné záväzkové vzťahy, živnostenský zákon a obchodný zákonník, legislatívno-právne poradenstvo, pracovnoprávne poradenstvo a konzultácie k Zákonníku práce a mnohé ďalšie. Dôležitú oblasť tvorilo aj poradenstvo v oblasti ochrany osobných údajov (GDPR).
V priebehu 1. polroka 2018 SOPK, ako uviedol Mihók, operatívne zabezpečovala pripomienky a odborné stanoviská k predkladaným návrhom právnych noriem a opatreniam v oblasti podnikateľského sektora. Za sledované obdobie boli vypracované stanoviská a pripomienky hlavne z oblasti energetiky, bankovníctva a poisťovníctva, odborného vzdelávania a prípravy, potravinárstva a poľnohospodárstva.
Pracoviská SOPK overili za sledované obdobie 19.446 obchodných dokladov, z toho 16.620 osvedčení o pôvode tovaru, ktoré podnikatelia potrebujú pri vývoze.
V rovnakom období komora vystavila 269 ATA karnetov, ktoré sú colným dokumentom pre dočasný vývoz.

Súvisiace články

Aktuálne správy