Spotrebiteľské ceny v ČR v máji medzimesačne vzrástli o 0,5 %

Medziročná česká inflácia v máji dosiahla úroveň 2,2 percenta.

České spotrebiteľské ceny v máji oproti aprílu stúpli o 0,5 percenta. Celkovú cenovú hladinu medzimesačne nahor posunulo najmä zdraženie potravín a dopravy. Medziročná inflácia v Českej republike sa v máji zrýchlila. V porovnaní s aprílom si pripísala 0,3 percentuálneho bodu a dosiahla úroveň 2,2 percenta. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Medzimesačne v rámci potravín zdražela najmä zelenina (7,7 %), ovocie (4,7 %) a maslo (7,5 %). V segmente doprava sa zvýšili ceny pohonných hmôt a olejov o 4,2 percenta. Stúpli aj ceny liehovín a vína (zhodne o 2,2 %) a tabakových výrobkov (0,5 %). Ceny odevov a obuvi však medzimesačne klesli zhodne o 0,6 percenta.

Medziročne zdraželi pohonné hmoty a oleje o 4,9 percenta. V rámci potravín bolo medziročne drahšie napríklad maslo (19 %), ovocie (5,4 %) či zelenina (2,5 %). Oproti máju minulého roka stúpli aj ceny nájomného (2,9 %), vodného (1,8 %), stočného (1,3 %) a elektriny (2,8 %). Medziročne však zlacneli telefónne a faxové služby o dve percentá a odevy o 2,6 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy