Kurz eura vzrástol na 1,1737 USD/EUR

Euro v pondelok posilnilo v reakcii na uvoľnenie politického napätia v Taliansku, ktoré podporilo oživenie apetítu po riziku. Obavy z vystupňovania obchodnej vojny medzi USA a ďalšími veľkými ekonomikami tak na chvíľu ustúpili do úzadia.
Lepšie ako očakávané údaje o pracovných miestach v USA minulý týždeň podčiarkli silu ekonomiky a zvýšili pravdepodobnosť ďalšieho rastu úrokových sadzieb americkej centrálnej banky Fed tento mesiac. Pôjde o ich štvrté zvýšenie v tomto roku.
A aj vďaka zmierneniu neistoty v Taliansku, ktoré zostavuje novú vládu, bolo euro schopné zamazať časť strát a pripísať si zisky.
Na akciových trhoch sa tiež čulo obchoduje. Prispelo k tomu vyhlásenie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej o vytvorení Európskemu menového fondu na riešenie problémov udržateľnosti dlhov krajín eurozóny.
Kurz eura v pondelok vzrástol až o 0,7 % na 1,1737 USD/EUR, čo je jeho najvyššia úroveň od 24. mája. Spoločná mena sa tak odrazila od tohoročného minima 1,151 USD/EUR, na ktoré sa prepadla minulý týždeň.

Súvisiace články

Aktuálne správy