Akcionári Tesla žiadajú Muskovu hlavu

, scmp.com Foto: SITA/AP

Tesla má problémy, mnohí akcionári žiadajú odstúpenie Elona Muska a troch ľudí z predstavenstva. Akcionári o dôvere budú hlasovať v utorok. Argumentujú že "strategické a operačné výzvy" a "zhoršujúce sa finančné výsledky" vyžadujú zásadnú zmenu v správnej rade.

Poradenská skupina pre správu a riadenie Glass Lewis odporúča akcionárom, aby hlasovali za opätovné nezvolenie troch členov rady.  O sovju stoličko by tak prišiel generálny riaditeľ spoločnosti 21st Century Fox James Murdoch, rizikový investor Antonio Gracias a Muskov mladší brat Kimbal. Glass Lewis zároveň hovorí o potrebe uznesenia o vymenovaní nezávislého predsedu predstavenstva, ktorý by nahradil Muska, pričom by mu ponechali funkciu generálneho riaditeľa.

James Murdoch, syn a dedič mediálneho magnáta Ruperta Murdocha
Iný názor má poradca Inštitucionálne akcionárske služby (ISS), je proti opätovnému zvoleniu Murdocha a Graciasa, ale chce podporu pre Kimbala Muska. ISS odporúča hlasovať o odvolaní Elona Muska ako predsedu. Tento návrh predložil akcionár a Jing Zhao, ktorý povedal, že "tak veľká spoločnosť nemôže byť úplne závislá od jednej osoby."

Ide o to, či nezávislí riaditelia predstavenstva sú skutočne nezávislí a či Murdoch a výkonný riaditeľ Musk nie sú natoľko zaneprázdnení inými záležitosťami, že nemôžu Tesle  venovať dostatok času a energie v rozhodujúcej fáze histórie spoločnosti. "Je dôležité, aby správna rada podnikla kroky na zabezpečenie toho, aby sa manažment zameriaval na riešenie výrobných problémov a generálny riaditeľ a ostatní riadiaci pracovníci nebudú rozptýlení inými obchodnými záujmami alebo slovnými súbojmi na Twitteri," uviedla ISS vo svojej správe klientom.

Súvisiace články

Aktuálne správy