Americké clá na dovoz ocele a hliníka z EÚ sa nepodarilo odvrátiť

V rokovaniach s Európou podľa amerického ministra obchodu Wilbura Rossa USA "dosiahli určitý pokrok", ktorý však nebol dostatočný na ďalšie poskytovanie výnimky z ciel.

Americká vláda oznámila, že začne uplatňovať clá na dovoz ocele a hliníka z Európy, Mexika a Kanady po tom, ako sa jej nepodarilo dosiahnuť ústupky z ich strany. Minister obchodu USA Wilbur Ross uviedol, že clá budú na úrovni 25 percent pri dovoze ocele a 10 percent pri importe hliníka. Ross novinárom vo štvrtok povedal, že rokovania s Kanadou a Mexikom o revízii Severoamerickej dohody o voľnom obchode „trvajú dlhšie, ako sme dúfali“. V rokovaniach s Európou USA podľa jeho slov „dosiahli určitý pokrok“, ktorý však nebol dostatočný na ďalšie poskytovanie výnimky.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyhlásil, že rozhodnutie o clách nenechalo Európskej únii inú voľbu ako prijať protiopatrenia. „Je to protekcionizmus, čistý a jasný“, povedal o americkom kroku.

Zavedenie ciel na oceľ a hliník americký prezident Donald Trump ohlásil ešte v marci, pričom uviedol, že dôvodom je národná bezpečnosť USA. Európskej únii a ďalším spojencom Washington poskytol výnimku, ktorej platnosť sa skončí v piatok.

Súvisiace články

Aktuálne správy