Pesimizmus kam sa len pozrieš: Bohatí vidia budúcnosť rovnako čierne ako všetci ostatní

, QZ Foto: getty images

Na fóre OECD sa každoročne stretne zhruba 3000 diplomatov, tvorcov politík a rôznych vplyvných ľudí. Ide o zhromaždenie reprezentatívnej vzorky elity. Pew Research Center urobil prieskum medzi 269 účastníkmi fóra a výsledok teda rozhodne potešujúci nie je.

Len 42 % návštevníkov fóra si myslí,  že keď deti v ich krajine vyrastú, budú na tom finančne lepšie než ich rodičia. Pre porovnanie, výsledky prieskumu širokej verejnosti v 19 krajinách OECD v minulom roku, rovnako z dielne Pew, ukázali na zhruba rovnaký podiel občanov, ktorí si myslia, že ich deti budú na tom horšie než oni.

Zvyčajne bohatí a mocní sú optimistickejší než ostatní, ukázal prieskumov na základe skupín. "Ak sú aj títo predstavitelia pesimistickí, potom výzvy, ktorým čelíme, môžu byť ešte vážnejšie, než sme si mysleli," hovorí Bruce Stokes, riaditeľ Pew pre globálne ekonomické postoje.

Najmä v názoroch elity sú značné rozdiely medzi pohlaviami. Približne polovica mužov (48 %), ktorí navštevujú podujatia OECD, si myslí, že deti v ich krajine budú na tom finančne lepšie ako ich rodičia, keď vyrastú. S týmto názorom sa ale stotožňuje oveľa menší podiel žien, 33 %. Pew ale nemá k dispozícii rodové rozdiely vo výsledkoch z prieskumov pre širokú verejnosť.

To isté platí pre názory na súčasnosť. 55 % účastníkov fóra OECD tvrdí, že život je dnes lepší ako pred 20 rokmi pre ľudí v ich domovskej krajine, ale detaily odhaľujú, že 61 % mužov verí, že dnes sa máme lepšie, ale len 44 % žien súhlasí s takýmto vyjadrením.

Súvisiace články

Aktuálne správy