Podvod ako sa patrí: Desiatky rokov sa tváril, že je saudský princ

, BI Foto: The Blade

Anthony Gignac z Floridy sa desiatky rokov vydával za saudského princa , investorov pripravil o milióny dolárov. Dokopy mal päť falošných mien, vrátane Khaleda Al-Sauda, za krádeže a podvody mu hrozí 20 rokov väzenia.

Anthony Gignac v utorok priznal, že sa dopustil krádeže a podvodu. V roku 2015 bol spoluzakladateľom podvodnej investičnej spoločnosť Marden Williams International LLC. Tá oslovovala investorov s "exkluzívnymi obchodnými príležitosťami", ako napríklad vstup do reálneho biznisu v Saudskej Arábii pred chystaným IPO. Gignac týmto spôsobom vylákal od jedného investora približne 5 miliónov dolárov.

Gignac dbal aj na potrebnú prezentáciu, extravagantný životný štýl na podporu svojich lží. 47-ročný podvodník vyhlasoval, že má bydlisko na Fisher Island, kam sa dá dostať iba trajektom alebo vrtuľníkom. Na aute nosil nápis "sultán". Okoliu tvrdil, že má diplomatickú imunitu, pričom šoféroval Ferrari s falošnými diplomatickými značkami. Vďaka svojej saudskej rodinnej príslušnosti nechýbali drahé dary v podobe šperkov, či vzácnych obrazov. V marci 2017 sa pokúsil o zakúpenie hotela za niekoľko miliónov dolárov v Miami, v ktorom sa ubytoval pomocou kreditnej karty na meno skutočného člena saudskej rodiny. Gignac použil niekoľko aliasov aj na medzinárodné cestovanie. V novembri odletel z Londýna do New Yorku pomocou falošného pasu, následne ho zatkla polícia.

Keď vyšetrovatelia prehľadali jeho dom v Miami, objavili falošné diplomatické bezpečnostné odznaky, neautorizované kreditné karty, finančné dokumenty skutočnej kráľovskej rodiny, množstvo munície ako aj tisíce amerických dolárov. Nebolo to však prvýkrát, čo Gignaca zatkli za falošnú identitu. Podľa profilu z roku 2008, ktorý vydal denník The Blade v Ohiu, Gignac si zapožičal meno niekoho iného už ako 17-ročný, aby na základe neho mohol podvádzať v hoteloch, obchodných domoch, autosalónoch, či pri kreditných kartách.

Súdne a väzenské dokumenty, ktoré preskúmal Miami Herald, odhaľujú, že bol niekoľkokrát obvinený z podobných trestných činov, prvýkrát v roku 1991, potom znova v roku 1994, v roku 1996, v roku 2002 a v roku 2006. Jeho zločiny sa väčšinou sústredili na územie Kalifornie, Michiganu, Ohia, Illinois, New Yorku a Floridy, ktorej bol naposledy obyvateľom. Gignac čelí najvyššej sadzbe, 20 rokov za podvody, rozsudok má byť vyhlásený v auguste.

Súvisiace články

Aktuálne správy