O konzultačné služby JAVYS-u je záujem v Európe aj v Ázii

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., (JAVYS) je úspešná a rešpektovaná aj na medzinárodnom poli, o jej konzultačné služby je záujem v Európe aj v Ázii. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Miriam Žiaková.
„Za ostatných sedemnásť mesiacov JAVYS uzatvorila so zahraničnými partnermi štyri zmluvy na poskytovanie konzultačných služieb v celkovej hodnote takmer 830.000 eur,“ spresnila. Spoločnosť si podľa nej svojimi podnikateľskými aktivitami zvyšuje finančnú prosperitu a zachováva ekonomickú stabilitu.
Priblížila, že spoločnosť pre Irak ako člen nemecko–slovenského konzorcia realizuje projekt „Štúdia realizovateľnosti, základný návrh a konštrukčný návrh úložiska rádioaktívnych odpadov“. Cieľom prác je vypracovanie projektovej a bezpečnostnej dokumentácie potrebnej k výstavbe úložiska rádioaktívnych odpadov.
Svoje dlhoročné skúsenosti z prevádzkovania technologických liniek slúžiacich na spracovanie rádioaktívnych odpadov JAVYS podľa Žiakovej využíva v projekte „Technický dizajn a aktualizácia bezpečnostnej dokumentácie pre modernizáciu zariadení na spracovanie rádioaktívnych odpadov – jadrová elektráreň Kozloduj v Bulharsku“, financovanom EBRD pre bulharskú štátnu spoločnosť. JAVYS je v tomto projekte členom konzorcia spoločne so Španielmi a Bulharmi.
Podčiarkla, že pre chorvátsky jadrový fond vypracovala JAVYS štúdiu uskutočniteľnosti zameranú na vyraďovanie jadrových zariadení a nakladanie s rádioaktívnym odpadom a inštitucionálnym rádioaktívnym odpadom.
Dodala, že v súčasnosti je spoločnosť členom medzinárodného zoskupenia spoločností a inštitúcií z Veľkej Británie, Poľska a Slovenska, ktoré je pred podpisom zmluvy na realizáciu projektu financovanom Európskou komisiou „Posilňovanie kapacít v manažmente chemických, biologických a rádioaktívnych odpadov“ pre krajiny Kaukazu (Gruzínsko, Arménsko, Azerbajdžan), Moldavsko, Ukrajinu a päť krajín Balkánu (Albánsko, Bosna a Hercegovina, Macedónsko, Srbsko, Čierna Hora).
Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., zabezpečuje v SR činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi jej hlavné aktivity patrí vyraďovanie jadrových elektrární A1 a V1, nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, vyhoreným jadrovým palivom, inštitucionálnym rádioaktívnymi odpadmi a zachytenými rádioaktívnymi materiálmi v rámci územia SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy