Rast zásob ropy v USA posunul ceny nadol, cena Brentu sa však drží nad 77 USD

Po tom, ako na záver predchádzajúceho obchodovania zaznamenali ceny ropy rast o viac než 2 %, vo štvrtok opäť mierne klesli. Smerom nadol ich potlačil odhad Amerického ropného inštitútu (API), podľa ktorého zásoby ropy za minulý týždeň vzrástli. Ekonómovia pritom počítali s poklesom. Trhy zároveň očakávajú, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a nečlenské krajiny kartelu na čele s Ruskom pristúpia na júnovej schôdzke vo Viedni ku zvýšeniu produkcie s cieľom riešiť očakávaný výpadok dodávok z Iránu.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli klesla do 7.08 h SELČ o 19 centov na 77,31 USD (66,46 eura) za barel (159 litrov). Na záver stredajšieho obchodovania (30.5.) vzrástla o 2,8 %.
Cena americkej ľahkej ropy WTI, rovnako s júlovým kontraktom, klesla o 6 centov na 68,15 USD za barel. Na záver stredajšieho obchodovania zaznamenala rast o 1,48 USD (2,2 %).
Vývoj cien ropy vo štvrtok najvýraznejšie ovplyvnil odhad API, že zásoby komodity v USA vzrástli za týždeň do 25. mája o 1 milión na 434,9 milióna barelov. Analytici však predpokladali ich pokles o 525.000 barelov. Trhy teraz čakajú na rozhodujúce informácie o vývoji zásob ropy v USA, ktoré vo štvrtok zverejní americké ministerstvo energetiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy