USA budú vyvíjať tlak na Čínu, aby zrušila zákaz dovozu hydiny

Spojené štáty budú vyvíjať tlak na Čínu, aby zrušila zákaz dovozu hydiny z USA v rámci rokovaní o obchode. Uviedli to tri zdroje oboznámené so situáciou, ktoré nechceli byť menované. To pre USA predstavuje potenciál v hodnote 600 miliónov USD (515,29 milióna eur).
Tento bod, spolu s lepším prístupom geneticky modifikovaných plodín z USA na čínsky trh, bude mať najvyššiu prioritu na rokovaniach amerického ministra poľnohospodárstva Teda McKinneyho, ktorý tento týždeň odcestuje do Pekingu ako člen obchodnej delegácie USA, uviedli zdroje.
Čína už ročne dováža z iných krajín hydinu za približne 1 miliardu USD. Čínsky trh je najväčším globálnym trhom s kuracími stehnami, ktoré sú špecialitou v mnohých regiónoch a populárnym rýchlym občerstvením v celej krajine.
Washington chce, aby Peking ukončil zákaz dovozu americkej hydiny, ktorý zaviedol v januári 2015 po prepuknutí vtáčej chrípky. Americkí hydinári veria, že môže rýchlo získať späť stratené pozície na čínskom trhu, ktoré obsadili konkurenti z krajín, ako je Brazília.
Spomedzi bodov, ktoré chce Washington vyriešiť, aby zlepšil prístup na trh v Číne a zvýšil predaj svojich poľnohospodárskych výrobkov, je hydina „jednou z najdôležitejších položiek“, uviedol jeden zo zdrojov.
Čínska colná správa, ktorá má na starosti aj vyhlásenie karantény pri dovoze poľnohospodárskych výrobkov, sa zatiaľ k tejto záležitosti nevyjadrila, ani čínske a americké ministerstvá poľnohospodárstva na otázky agentúr nereagovali.

Súvisiace články

Aktuálne správy