Epidémia samoty nám predkladá vysoký účet

, WEF,Guardian;BI Foto: thinkstock

Podľa Svetového ekonomického fóra je v rámci verejného zdravia samota väčší problém než obezita. Čím staršia generácia, tým sa väčšie percento ľudí sa cíti byť osamelé. Štúdie ukazujú, že samota má na zdravie rovnaké účinky, ako keby ste vyfajčili 15 cigariet denne alebo holdovali alkoholu.

Ľuida nezomierajú na starobu, ale na samotu. WEF analyzovali 148 štúdií a dospeli k záveru, že strata  sociálnej interakcie zvyšuje pravdepodobnosť skorého úmrtia až o 50 %. V druhej analýze skúmali 70 štúdií zaoberajúcich sa dôsledkami sociálnej izolácie a osamelosti.  Výstup uvádza, že tieto faktory pôsobia na pravdepodobnosť úmrtia v podobnom či väčšom rozsahu než obezita. Vedci z London School of Economics odhadli, že britskú ekonomiku stojí každý starý osamelý človek každých desať rokov 6 tisíc libier navyše v súvislosti s dodatočnou zdravotnou starostlivosťou a tlakom na sociálne služby.

Je nutné poznamenať, že samota postihuje každú vekovú skupinu. AARP Loneliness Study odhalila, že na celom svete trpí samotou 42,6 miliónov dospelých. Samota má podľa WEF významný vplyv na psychický stav i fyzické zdravie. Môže viesť k narušeniu spánku, k vysokej hladine stresových hormónov, k vyššej náchylnosti k rôznym ochoreniam a k zhoršovaniu imunitného systému. Samota vás nemusí rovno zabiť, ale môže výrazne znížiť kvalitu vášho života, ale aj degradovať váš pracovný výkon.

Podľa štúdie New Economic Foundation citovanej serverom Accounting Weekly vyjdú náklady britských zamestnávateľov každoročne na 2,5 miliardy libier. Z toho zvýšená miera absencie v práci kvôli vyššej miere zdravotných problémov vyčíslili na 20 miliónov libier, dopady na osoby starajúce sa o osamelých a dodatočné náklady zamestnávateľa na týchto zamestnancov na 220 miliónov libier a pokles produktivity v dôsledku zníženia blahobytu pracovníkov plynúceho zo samoty na 665 miliónov libier. Nižší blahobyt v dôsledku samoty a s tým spojená vyššia fluktuácia pracovníkov vychádza podľa štúdie až na 1,62 miliardy libier.

Súvisiace články

Aktuálne správy