Tokiu sa nepáči preverovanie dovozu áut, podľa premiéra podporujú ekonomiku USA

Japonský premiér Šinzó Abe sa bude usilovať presvedčiť amerického prezidenta Donalda Trumpa, že japonské automobilky hrajú dôležitú úlohu v podpore ekonomiky USA. Reagoval tak na otázky poslancov, aká bude jeho odpoveď na rozhodnutie Trumpa nechať preskúmať, či dovoz automobilov do Spojených štátov nepredstavuje ohrozenie národnej bezpečnosti.
Trump minulý týždeň požiadal ministra obchodu Wilbura Rossa, aby zvážil, či dovoz áut, vrátane nákladných vozidiel, ako aj autokomponentov, neohrozuje národnú bezpečnosť USA. Rovnaké dôvody stáli aj za nedávnym rozhodnutím Washingtonu zaviesť dovozné clá na oceľ (25 %) a hliník (10 %), čo zvýšilo napätie vo vzťahoch Spojených štátov a ich obchodných partnerov. V prípade dovozu áut zvažuje Trump clá okolo 20 až 25 %.
„Japonské automobilky vytvorili veľký počet pracovných miest a výrazne podporili americkú ekonomiku,“ povedal Abe v parlamente. Upozornil, že počet áut vyrábaných japonskými firmami na území USA predstavuje dvojnásobok počtu, ktorý Japonsko do USA dováža. Zároveň dodal, že japonská vláda presadzuje, aby akékoľvek kroky v oblasti obchodu boli v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Súvisiace články

Aktuálne správy