Plôch na prenájom v top industriálnych lokalitách je 1,736 milióna m2

Dostupná plocha priemyselných a logistických priestorov na prenájom v top industriálnych lokalitách na Slovensku je spolu približne 1,736 milióna štvorcových metrov (m2 a v pláne sú ďalšie státisíce m2. TASR o tom informovala poradenská spoločnosť Colliers International.
Uvádza, že sú to Bratislava a okolie, lokality v blízkosti diaľnice D1 alebo v dobrej dostupnosti na diaľnicu D1, lokalita diaľnice D2, smer na Brno v Českej republike a industriálna lokalita okolo rýchlostnej cesty R1.
Pri západoslovenskom meste Senec, v blízkosti diaľnice D1, je najväčší industriálny park na Slovensku s rozlohou 632.470 m2 s dominantným zastúpením logistických spoločností. Na druhom mieste je lokalita Lozorno – Malacky – Skalica so 400.000 m2 a na treťom meste Bratislava a okolie s približne 210.000 m2.
V súvislosti s mestom Nitra spoločnosť konštatuje, že 86.200 m2 plôch je v stave dokončenia. Prevažne sú to priemyselné a logistické plochy, ktoré obsadia dodávatelia automobilky Jaguar Land Rover, ktorá štartuje v septembri. V príprave je ďalších 176.000 m2 pozemkov na ďalší rozvoj.
Najväčšia plánovaná logistická výstavba je v Trnave (252.000 m2), kde sídlia automobilka PSA a ďalší dodávatelia pre automotive priemysel, výrobné a logistické spoločnosti. Naopak, najmenšia (40.000 m2) je v lokalite Žilina – Martin. Na východnom Slovensku, v lokalite Košice a okolie, je naplánovaná výstavba priemyselných a logistických priestorov na vyše 200.000 m2 pripravených na výstavbu. Výhodami sú napríklad dostupnosť na diaľnicu D1, záujem developerov stavať aj špekulatívne či vyše 50-ročná tradícia železiarskej výroby.
Voľné pozemky pre industriálne parky však už nie sú v lokalite Lozorno – Malacky – Skalica. Lozorno sa venuje prevažne automobilke Volkswagen, ale sklady tam majú aj niektoré logistické spoločnosti. Malacky a Skalica obsadili najmä výrobné spoločnosti, uzatvára Colliers International.

Súvisiace články

Aktuálne správy