Amazon zdvojnásobil kvartálny zisk na 1,6 miliardy USD

Po nepriaznivých rokoch sa internetovému obchodnému portálu Amazon darí. V 1. kvartáli dokázal svoj zisk medziročne viac než zdvojnásobiť na 1,6 miliardy USD (1,33 miliardy eur). K výsledku prispel nielen samotný online obchod, ale aj čoraz žiadanejšie cloudové služby.
Amazon prvýkrát prekonal miliardovú hranicu zisku v 4. kvartáli minulého roka, vtedy vďaka vianočnej sezóne vykázal 1,9 miliardy USD. Tržby v prvých troch mesiacoch tohto roka medziročne stúpli o 43 % na 51 miliárd USD. Hnacou silou bola cloudová divízia AWS, ktorej tržby vzrástli o 49 % na 5,4 miliardy USD.
O prekvapenie sa počas konferenčného rozhovoru s analytikmi postaral finančný riaditeľ Brian Olsavsky, keď ohlásil, že od 11. mája stúpnu ceny predplatného Prime pre nových zákazníkov z 99 USD na 119 USD. Rozhodnutie vysvetlil výrazným rozšírením ponuky. Okrem lacnejšieho poštovného a rýchlejšieho dodania tovaru Amazon za mesačný alebo ročný poplatok ponúka aj prístup k videám a ďalším službám a obsahom.
Americký prezident Donald Trump koncom marca tvrdo zaútočil na Amazon: „Jednotlivým štátom a obciam platíte malé alebo žiadne dane a náš poštový systém využívate ako doručovateľov,“ napísal na Twitteri. Niektoré americké médiá dokonca napísali, že Trump nenávidí Amazon a plánuje obmedziť jeho trhovú silu. Doteraz však nič nepodnikol. Trump má Amazon už dávno v zuboch a hlavným dôvodom sú spory s denníkom Washington Post, ktorý vlastní práve šéf Amazonu Jeff Bezos.

Súvisiace články

Aktuálne správy