Nálada v nemeckej ekonomike podľa inštitútu ZEW opäť klesla

Indikátor očakávanej situácie v ekonomike krajiny, ktorý inštitút zostavuje, v apríli oslabil o 13,3 bodu na mínus 8,2 bodu.

Index očakávanej situácie v nemeckej ekonomike, ktorý zostavuje inštitút ZEW, v apríli medzimesačne opäť prudko oslabil, a to o 13,3 bodu. Oproti februáru je nižšie už o 26 bodov. Hodnota indikátora v apríli je na úrovni mínus 8,2 bodu, čiže hlboko pod dlhodobým priemerom 23,5 bodu. Inštitút o tom informoval v správe, ktorú v utorok zverejnil na svojej internetovej stránke.

„Dôvody zhoršenia očakávaní sa môžu nájsť hlavne v medzinárodnom obchodnom konflikte s USA a v terajšej situácii sýrskej vojny,“ uviedol šéf inštitútu ZEW Achim Wambach. Dodal, že negatívny vplyv má aj výrazný pokles výroby, exportu a maloobchodných tržieb v Nemecku v prvom štvrťroku.

Index, ktorý mapuje očakávania expertov na finančný trh, pokiaľ ide o ekonomický vývoj v eurozóne, v apríli tiež výrazne oslabil. Jeho hodnota sa znížila o 11,5 bodu na 1,9 bodu. Zhoršenie nálady v ekonomike celej eurozóny je podľa inštitútu ZEW pravdepodobne spôsobené rovnakými faktormi ako v Nemecku. Vývoj produkcie a maloobchodných tržieb v rámci celej eurozóny bol totiž v prvom kvartáli prekvapujúco negatívny. Nepriaznivo na ekonomické očakávania v eurozóne podľa inštitútu pritom pôsobí aj obchodný konflikt s USA a neistota vyplývajúca z vojny v Sýrii.

Súvisiace články

Aktuálne správy