Sociálny kredit: Čína začala s hodnotením občanov, systém využíva ponižujúce spôsoby

, businessinsider Foto:SITA/AP

Čína vytvára rozsiahly systém, ktorý bude sledovať správanie sa obrovského počtu obyvateľov. Výsledkom bude rebríček na základe "sociálneho kreditu".

O hodnotení sa oficiálne hovorilo už v roku 2014. Cieľom je posilniť myšlienku, že "udržanie si dôvery je pochvalné a strata dôvery je hanebná", uviedol vládny dokument. Program by mal byť plne funkčný do roku 2020, dnes je vo fáze testovania nasadený na milióny ľudí. Niektoré údaje sú riadené mestskými radami, iné sú zaznamenávané súkromnými technickými platformami, ktoré majú prístup k osobným údajom. Rovnako ako súkromné ​​kreditné skóre, sociálne skóre človeka sa môže pohybovať hore a dole v závislosti na jeho správaní. Presná metodológia odhalená nie je, body sa strhávajú napríklad za prehrešky pri šoférovaní, fajčenie v nefajčiarskych zónach, za nákup priveľkého množstva videohier či odosielanie falošných správ on-line.

Ľudia však budú súdom oboznámení, že sa dostali na čierny zoznam a môžu sa odvolať proti tomuto rozhodnutiu do desiatich dní od doručenia oznámenia. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa zoznam začne vytvárať.  A tresty?

1. Nesmiete cestovať vlakom, ani lietadlom
Začína to obmedzovaním cestovania. Deväť miliónov ľudí s nízkymi skóre si nedokázalo kúpiť letenku na vnútroštátne lety, uviedol v marci Channel News Asia, pričom uviedol oficiálne štatistiky. Môžu tiež zabudnúť na luxus, tri milióny ľudí dostali zákaz cestovať vlakom v biznis triede. Cestovanie je ostro sledované, systém trestá cestujúcich za ich potenciálne priestupky ako napríklad snahu jazdiť bez lístka, posedávanie na železničných nástupištiach alebo fajčiť v nefajčiarskych zónach.

2. Znížia vám rýchlosť internetu
Kreditný systém monitoruje, či ľudia platia účty včas, podobne ako to robia finančné inštitúcie, ale pridávajú k tomu ešte aj morálny rozmer. Medzi priestupky patrí napríklad nadmerné hranie videohier, plytvanie peňazí na frivolné nákupy a postovanie správ v sociálnych médiách. Šírenie falošných správ, konkrétne o teroristických útokoch alebo bezpečnosti letiska je trestným činom.

3. Deti sa nedostanú na lepšie školy
Niečo podobné sme mali aj v bývalom Československu. 17 ľudí, ktorí minulý rok odmietli nastúpiť na vojenskú službu, sa nemohli zapísať na vysokú školu, nemohli požiadať o štúdium na strednej škole alebo pokračovať v štúdiu. Občania s nízkym sociálnym kreditom nemôžu zapísať svoje deti do drahých súkromných škôl.

4. Zabudnite na dobre platené miesta
"Osobám, ktoré stratili dôveru" bude zakázané zastávať manažérske pozície v štátnych firmách a veľkých bankách. Niektoré zločiny, ako napríklad podvody a sprenevera, by mali mať veľký dopad na sociálny kredit Číňanov.

5. Najlepšie hotely vás neubytujú
Ľudia, ktorí odmietli vojenskú službu, boli tiež vykázaní z niektorých dovolenkových rezortov a hotelov. Režim ale nielen trestá ale aj odmeňuje ľudí. Ľudia s dobrými výsledkami sa môžu ísť pozrieť napríklad do Európy. Neidentifikovaná žena z Pekingu pre BBC povedala, že v roku 2015 si dokázala zarezervovať hotel bez toho, aby musel zaplatiť depozit v hotovosti, pretože mala dobré skóre.

6. Verejná hanba
Verejné vyhlásenie za zlého občana. Zastrašovanie je ďalšia dostupná taktika. Oznámenie vlády z roku 2016 vyzýva spoločnosti, aby sa pozreli na čiernou listinou pred tým, ako prijmú nového zamestnanca, či s niekým podpíšu zmluvu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy