Čína pravdepodobne poskytne Venezuele ďalší odklad splatnosti dlhu

Čína pravdepodobne predĺži dohodu, ktorá poskytuje Venezuele priaznivé podmienky na splácanie pôžičiek. Ale nepožičia vláde prezidenta Nicolása Madura ďalšie finančné prostriedky. Uviedli to nemenované zdroje z Caracasu a Pekingu oboznámené so situáciou.
Čína v priebehu dekády poskytla Venezuele viac než 50 miliárd USD (40,73 miliardy eur) prostredníctvom dohôd o dodávkach ropy za pôžičky. Pekingu to pomohlo zabezpečiť dodávky energie pre rýchlo rastúcu ekonomiku a zároveň podporiť svojho spojenca proti Washingtonu v Latinskej Amerike.
Ale tok hotovosti sa zastavil pred takmer tromi rokmi, keď Venezuela požiadala o zmenu platobných podmienok po poklese cien ropy. Nižšie ceny ropy spolu so znížením produkcie priniesli venezuelskej ekonomike hlbokú krízu a hyperinfláciu.
Aj napriek tomu, že vláda v Číne nechce poskytnúť Venezuele novú finančnú záchranu, štátna Čínska rozvojová banka (CDB) pravdepodobne na budúci mesiac opäť predĺži Caracasu odklad splatnosti dlhu, ktorý prvýkrát odložila v roku 2016. To umožní Venezuele splácať len úroky z úverov. Čína však ignorovala niekoľko žiadostí o nové financovanie.
„Vzhľadom na klesajúcu ťažbu ropy vo Venezuele je pre čínske banky prirodzené, že neobnovujú pôžičky,“ povedal zdroj z čínskeho ropného priemyslu, ktorý nechcel byť menovaný.

Súvisiace články

Aktuálne správy