Nezamestnanosť v Británii za 3 mesiace do konca januára klesla a mzdy vzrástli

Miera nezamestnanosti v Británii v období november až január klesla na najnižšiu úroveň za 42 rokov. Zároveň tempo rastu miezd sa zrýchlilo a priblížilo sa k inflácii. To signalizuje, že tlak na domácnosti, ktorým stúpajúce ceny odkrajovali značnú časť z disponibilných príjmov, sa zmierňuje.
Negatívny vplyv oslabenia libry po referende o brexite v júni 2016 na vlaňajší rast spotrebiteľských cien v Spojenom kráľovstve už tento rok vyprcháva.
Podľa najnovších údajov britského štatistického úradu ONS miera nezamestnanosti za tri mesiace do konca januára 2018 klesla späť na úroveň 4,3 % a je najnižšia od leta 1975. Ale celkový počet ľudí bez práce sa v sledovanom období mierne zvýšil, o 24.000 na 1,45 milióna osôb oproti predchádzajúcim trom mesiacom.
Analytici, ktorých oslovila spoločnosť FactSet pritom očakávali, že nezamestnanosť zostane na úrovni 4,4 %.
Štatistiky tiež ukázali, že priemerná mzda bez odmien sa za tri mesiace do konca januára zvýšila o 2,6 %, čo je mierne zrýchlenie po jej náraste o 2,5 % v období október-december 2017. Priemerná mzda vrátane odmien stúpla o 2,8 % (o 2,5 % v predchádzajúcich troch mesiacoch do konca decembra), čo bol jej najstrmší nárast od septembra 2015.
Rozhodujúce však je, že rozdiel medzi tempom rastu inflácie a príjmov sa zužuje. V januári bola síce inflácia v Spojenom kráľovstve na úrovni 3 %, ale vo februári už klesla na 2,7 %. ONS v tejto súvislosti predpovedá, že pokles reálnych miezd sa zastavil.
Vysoká inflácia vlani brzdila spotrebiteľské výdavky a v konečnom dôsledku spôsobila spomalenie ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy