Český priemysel v januári medzimesačne oslabil

Oproti decembru januárová priemyselná produkcia klesla o 0,6 %, ale medziročne stúpla o 5,5 %.

Sezónne upravená produkcia českého priemyslu v januári medzimesačne reálne oslabila o 0,6 percenta. Oproti rovnakému mesiacu vlaňajška však reálne stúpla o 5,5 percenta. Medziročne vzrástla najmä výroba motorových vozidiel (5,6 %), strojov a zariadení (13, 9 %) a elektrických zariadení (15,3 %). Klesla produkcia odvetvia výroby a rozvodu elektriny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (-16,1 %) a produkcia v segmente ťažby a dobývania (-4,1 %). Informoval o tom vo štvrtok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Nové objednávky českého priemyslu v januári medziročne posilnili o 3,4 percenta. Nové objednávky zo zahraničia sa zvýšili o 3,9 percenta a nové domáce objednávky stúpli o 2,2 percenta. Zvýšili sa objednávky v odvetví výroby kovov (20,9 %) a elektrických zariadení (6,6 %). Klesli však nové objednávky v sgemente výroby chemických látok (-8,3 %) a motorových vozidiel (-1 %).

Priemerný počet zamestnancov v českých priemyselných podnikoch s 50 a viac pracovníkmi sa v januári medziročne zvýšil o 2,1 percenta. Priemerná hrubá mesačná nominálna mzda týchto zamestnancov v januári medziročne vzrástla o 9,6 percenta na sumu 31 946 CZK.

Súvisiace články

Aktuálne správy