Zamestnanosť v eurozóne aj v rámci celej EÚ sa vo štvrtom kvartáli zvýšila

Počas októbra až decembra zamestnanosť v eurozóne medzikvartálne stúpla o 0,3 % a v rámci celej Európskej únie o 0,2 %.

Počet zamestnaných ľudí v eurozóne v záverečnom štvrťroku vlaňajška podľa sezónne upravených údajov medzikvartálne stúpol o 0,3 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zvýšil o 0,2 percenta. Tento rast nasledoval po tom, ako v treťom štvrťroku počet zamestnaných ľudí v eurozóne vzrástol o 0,4 percenta a v celej EÚ o 0,2 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Oproti rovnakému kvartálu predchádzajúceho roka sa zamestnanosť v eurozóne počas októbra až decembra zvýšila o 1,6 percenta a v rámci celej EÚ vzrástla o 1,5 percenta. V treťom štvrťroku zamestnanosť v eurozóne medziročne stúpla o 1,7 percenta a v celej EÚ o 1,6 percenta. Eurostat odhaduje, že vo štvrtom kvartáli vlaňajška bolo v EÚ zamestnaných 236,8 milióna osôb, z toho 156,7 milióna v eurozóne. Ide o rekordný počet zamestnaných ľudí v oboch blokoch. Za celý rok 2017 zamestnanosť v eurozóne aj v rámci celej EÚ vzrástla zhodne o 1,6 percenta.

Na Slovensku zamestnanosť počas októbra až decembra oproti predošlému štvrťroku stúpla o 0,5 percenta po medzikvartálnom raste o 0,6 percenta počas júla až septembra. Medziročne sa zamestnanosť na Slovensku vo štvrtom kvartáli vlaňajška zvýšila o 2,2 percenta po raste o 2,3 percenta v treťom štvrťroku.

V rámci členských krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, zamestnanosť počas októbra až decembra medzikvartálne najviac stúpla na Malte (1,8 %), v Estónsku (1,6 %), vo Fínsku (1,2 %), v Luxembursku (1,1 %) a v Lotyšsku (0,9 %). Medzikvartálny pokles zamestnanosti v poslednom štvrťroku minulého roka evidovali v Taliansku a Poľsku (zhodne -0,3 %) a v Grécku a Litve (zhodne -0,1 %). Nezamestnanosť sa medzikvartálne nezmenila v Českej republike.

Súvisiace články

Aktuálne správy