Predaj áut v Číne vo februári prudko klesol

Predaj vozidiel v Číne vo februári prudko klesol po januárovom nečakane strmom zvýšení. Oznámilo to v piatok čínske združenie výrobcov automobilov CAAM.
Prudký pokles však do veľkej miery ovplyvnilo načasovanie týždňových osláv nového lunárneho roku v Číne, ktoré tento rok pripadli na február, zatiaľ čo vlani boli v januári.
Podľa údajov CAAM sa predaj vozidiel v Číne v januári prepadol medziročne o 11,1 % na 1,72 milióna kusov. To ostro kontrastuje s januárovým nárastom predaja o 11,6 %, čo bol najlepší výsledok za 11 mesiacov.
Februárový pokles znamenal koniec osemmesačného rastu predaja automobilov na najväčšom automobilovom trhu na svete, v Číne, aj keď tempo tohto rastu bolo od druhej polovice minulého roka len mierne.
Za prvé dva mesiace 2018 sa odbyt vozidiel v Číne zvýšil o 1,7 % na 4,53 milióna áut.
CAAM za celý rok 2018 predpovedá rast predaja áut v krajine o zhruba 3 %, ale zároveň upozorňuje, že je ťažké určiť celoročný odbyt. V minulom roku 2017 stúpol predaj vozidiel v Číne o 3 %, čo bol výrazne menší nárast ako o 13,7 % v roku 2016.
„Pokiaľ ide o ročný cieľ predaja, či už to budú 3, alebo 1, alebo 5 %, a bez ohľadu na to, či ide o prognózu CAAM alebo automobilového priemyslu, čísla nie sú dôležité, tvrdí združenie.
Podľa CAAM zatiaľ je príliš skoro na určenie celoročného obrazu len na základe januárového a februárového predaja.
Tempo rastu predaja automobilov v Číne sa vlani spomalilo a nedosiahlo ani 5 %, ako prognózovalo združenie CAAM. Dôvodom bolo čiastočne postupné znižovanie daňových úľav na menšie a úspornejšie vozidlá, ktoré sa začalo práve minulý rok.
CAAM v piatok tiež uviedlo, že predaj tzv. nových energetických vozidiel (New Energy Vehicles, NEV), v ktorom sú zahrnuté elektrické aj hybridné autá, vzrástol vo februári o 95,2 % na 34.420 kusov. A v prvých dvoch mesiacoch roka sa zvýšil o 200 % na 74.667 vozidiel.
Čína veľmi podporuje NEV a vyvíja tlak na automobilový sektor, aby sa odklonil od tradičných benzínových vozidiel k modelom, ktoré neznečisťujú ovzdušie v mestách. CAAM odhaduje, že predaj vozidiel NEV stúpne v tomto roku o približne 40 % na 1 milión kusov.

Súvisiace články

Aktuálne správy