Mimoriadne bohatí investujú do kryptomien, hoci im neraz nerozumejú

, CNBC Foto: SITA/AP

Okolo 21 percent správcov majetku a privátnych bankárov, ktorých v prieskume oslovila spoločnosť Knight Frank, uviedlo, že ich klienti v roku 2017 navýšili investície do kryptomien. Ale napriek tomu stále preferujú akcie a nehnuteľnosti.

Kryptomeny vylákali peniaze od ultrabohatých po celom svete, napriek tomu, že často ani nechápu, ako funguje technológia za touto triedou aktív. "V samostatnej otázke sme sa v prieskume pýtali na to, či rozumejú blockchainu. Stále však v tejto oblasti prevláda obrovské množstvo nedorozumení," povedal Nicholas Holt, vedúci výskumu Knight Frank pre televíziu CNBC.  "Takže aj keď ľudia naskočia do vlaku, aby investovali do kryptomien, možno im nie je úplne jasné, čo to môže znamenať pre ich portfólio," dodal.

Niektorí z oslovených poznali riziká, hovorili väčšinou o tom, že kryptomeny si nemusia udržať svoju cenu a že niekoľko krajín už zakázalo obchodovanie alebo používanie kryptomien. Alebo že zvýšená popularita digitálnych mien viedla k spusteniu futures s bitcoinom v USA.

Napriek tomu sa zdá, že ultra bohatí uprednostňujú zaparkovanie svojho bohatstva v akciách a nehnuteľnostiach, ako ukázala správa Knight Frank. "To nie je vôbec prekvapujúce z dôvodu, že akciám sa v minulom roku veľmi dobre darilo," povedal Holt. "A nehnuteľnosti zostávajú základným kameňom portfólií najbohatších jednotlivcov, v mnohých portfóliách predstavujú až 50 percent alokácie."

Súvisiace články

Aktuálne správy