Americký súkromný sektor vytvoril vo februári až 235.000 nových pracovných miest

Americký súkromný sektor vytvoril vo februári nečakane viac pracovných miest než v predchádzajúcom mesiaci. Uviedla to spoločnosť ADP. Analytici pritom počítali so slabšou tvorbou pracovných pozícií.
ADP informovala, že vo februári vytvorili firmy 235.000 nových pracovných miest. Na porovnanie, v januári to bolo 244.000 pracovných pozícií, čo znamená revíziu smerom nahor. Analytici očakávali, že tempo tvorby nových pracovných miest sa vo februári spomalí a celkovo ich vznikne len 195.000, pričom vychádzali z pôvodných odhadov na január na úrovni 234.000.
„Trh práce aj naďalej zaznamenáva stabilné tempo rastu,“ povedal Ahu Yildirmaz z ADP. Varoval však, že pri tomto tempe tvorby nových pracovných miest firmám hrozí, že čoskoro budú mať problémy nájsť dostatok kvalifikovaných zamestnancov.
Trhy teraz čakajú na informácie o vývoji na celkovom pracovnom trhu, ktoré v piatok (9.3.) zverejní americké ministerstvo práce. Jeho správy zahrňujú tvorbu pracovných miest ako v súkromnom, tak aj vo verejnom sektore. Očakáva sa, že v USA vzniklo vo februári 200.000 nových pracovných pozícií, teda rovnaký počet ako v januári. Čo sa týka miery nezamestnanosti, ekonómovia počítajú s jej poklesom na 4 % z januárovej hodnoty 4,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy