Obchodný deficit USA v januári vzrástol na najvyššiu úroveň za viac ako 9 rokov

Deficit zahranično-obchodnej bilancie USA v januári vzrástol na najvyššiu úroveň za viac ako deväť rokov. Aj politicky citlivý schodok v obchode s Čínou pritom prudko stúpol, čo naznačuje, že politika prezidenta Donalda Trumpa, ktorý si za prioritu zvolil presadzovanie amerických záujmov, pravdepodobne nemá významný vplyv na deficit.
Americké ministerstvo obchodu v stredu oznámilo, že schodok zahraničného obchodu USA sa v januári zvýšil o 5 % na 56,6 miliardy USD (45,60 miliardy eur) z revidovaných 53,9 miliardy USD v decembri. To je jeho najvyššia úroveň od októbra 2008.
Ekonómovia pritom odhadovali, že sa obchodný deficit USA v januári zvýši menej, na 55,1 miliardy USD dolárov z pôvodných 53,1 miliardy USD v decembri, pred revíziou. Nárast deficitu v januári čiastočne odráža zdraženie komodít.
Politicky citlivý obchodný deficit s Čínou pritom v januári vzrástol o 16,7 % na 36 miliárd USD a je najvyšší od septembra 2015. Deficit s Kanadou tiež dosiahol trojročné maximum.
Export z USA v januári klesol o 1,3 % na 200,9 miliardy USD, pretože vývoz civilných lietadiel a ropy sa znížil. Ale vývoz spotrebného tovaru vzrástol na rekordnú úroveň a vývoz motorových vozidiel a autokomponentov bol najvyšší od júla 2014. Vývoz z USA do Číny klesol v januári o 28,1 %.
Americký import sa v januári nezmenil, zostal na úrovni 257,5 miliardy USD, z toho dovoz mobilných telefónov a civilných lietadiel klesol, zatiaľ čo dovoz ropy sa zvýšil a jej ceny stúpli.
Deficit obchodnej bilancie sa už roky prehlbuje. Prezident Donald Trump tvrdí, že Spojené štáty sú využívané jej obchodnými partnermi, preto zaviedol koncom januára clá na dovoz solárnych panelov a práčky. Trump minulý týždeň oznámil, že uvalí clá aj na dovoz ocele vo výške 25 %, a hliníka vo výške 10 %, aby ochránil domácich výrobcov. Jeho kroky vyvolávajú obavy z obchodnej vojny.

Súvisiace články

Aktuálne správy