Najväčší boháči sú ešte bohatší než tvrdí Forbes

, QZ Foto: SITA/AP

6. marca vydal Forbes svoj zoznam svetových miliardárov pre rok 2018. 2208 mužov a žien pochádza z 72 krajín a spolu vlastnia 9,1 bilióna dolárov. 20 najbohatších má čisté imanie 1,2 bilióna dolárov, čo je zhruba mesačný hospodársky výsledok Mexika.

Jeff Bezos, generálny riaditeľ spoločnosti Amazon, je najbohatší, vlastní aktíva za vyše 100 miliárd dolárov. Nasleduje Bill Gates (90 miliárd dolárov) a Warren Buffett (84 miliárd dolárov). Zakladateľ a generálny riaditeľ čínskej spoločnosti Tencent, Ma Huateng, známy ako Pony Ma, a Jack Ma, riaditeľ Alibaby, patria medzi 20 najbohatších ľudí na celom svete.

Zatiaľ čo tieto sumy sú doslova ohromujúce, najbohatší ľudia sveta sú pravdepodobne ešte bohatší, než ako to tvrdí Forbes. Svoj rebríček boháčov zostavuje aj agentúra Bloomberg. Tá na rozdiel od Forbes, ktorý berie do úvahy pri svojich výpočtoch počet držaných akcií z 9. februára tohto roka, každodenne aktualizuje zoznam svojich miliardárov. Podľa indexu Bloomberg Billionaires mal Bezos 6. marca čisté imanie o 15 miliárd dolárov vyššie než ako uvádza Forbes. Gates, Zuckerberg a Buffett sú aspoň o miliardu dolárov bohatší.

Rozdiel medzi týmito dvoma zoznamami sa vyvíja na základe toho, ako rýchlo rastie trh. Za 25 dní od 9. februára Amazon, Microsoft a Berkshire Hathaway získali tržnú hodnotu najmenej 20 miliárd dolárov. S&P 500, teda index 500 veľkých amerických spoločností, sa od 9. februára zvýšil o 4,2 %. Spoločnosti Amazon a Microsoft za rovnaké obdobie vzrástli o 15 % a 6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy