Viac ako 500 kanadských lekárov protestuje: Zarábame príliš veľa!

, CNBC Foto: thinkstock

V Kanade sa pod otvorený list ako protest voči vlastným platom podpísalo viac ako 500 lekárov a viac ako 150 študentov medicíny.

"My, lekári z Quebecu, ktorí veríme v silný sociálny systém, sme proti nedávnym nárastom platov dohodnutým našimi zdravotnými federáciami," píše sa v liste. Skupina tvrdí, že ich uráža, ak dostanú zaplatené viac, keď sestry a pacienti sú na tom tak zle.

"Tieto zvýšenia sú o to šokujúcejšie pri pohľade na zdravotné sestry, personál a ďalších odborníkov, ktorí čelia veľmi ťažkým pracovným podmienkam, zatiaľ čo naši pacienti sa nedostávajú k požadovaným službám kvôli drastickým škrtom v posledných rokoch a centralizácii moci na  ministerstve zdravotníctva ", píše sa v liste, ktorý bol zverejnený 25. februára. "Jediná vec, ktorej sa škrty nedotkli, sú naše mzdy," píše sa v liste.

Kanada má systém verejného zdravotníctva, ktorý poskytuje "všeobecné pokrytie zdravotne nevyhnutných služieb zdravotnej starostlivosti poskytovaných na základe potreby a nie za odplatu", píše sa na vládnych webových stránkach.

Lekári žiadajú, aby sa peniaze použité na ich zvýšenie miezd vrátili do systému. "Veríme, že existuje spôsob, ako prerozdeľovať zdroje zdravotného systému v Quebecu, aby sme podporili zdravie obyvateľstva a uspokojili potreby pacientov bez toho, aby sme tlačili pracovníkov do kúta," píše sa v liste.


"My, lekári z Quebecu, žiadame zrušenie zvýšenia platov poskytnutých lekárom a aby boli zdroje systému lepšie prerozdelené v prospech zdravotníckych pracovníkov a poskytovali zdravotné služby hodné ľudí v Quebecu."


Kanadský lekár zarobí v priemere 260 924 USD  (339 000 kanadských dolárov ročne) podľa správy kanadského inštitútu o zdravotných informáciách. Rodinný lekár 211 717 USD (275 000 kanadských dolárov) a špecialista na chirurgii 354 915 amerických dolárov (461 000 kanadských). Toto je celková hrubá mzda a neberie do úvahy réžiu, ktorú má každý lekár. V máji 2016 lekár so súkromnou praxou zarobil 231 033 dolárov (300 000 kanadských), ale po odpočítaní svojich výdavkov sa dostal na 136 906 dolárov (177 876 kanadských). A to je suma pre zdanením a zaplatení odvodov.

Rovnaká skupina, ktorá je dnes za otvoreným listom, Médecins Québécois pour le Régime Public (MQRP), urobila niečo podobné aj 17. Februára. Vtedy v liste odmieta zvýšenie platov  špecializovaných lekárovv sume 500 miliónov dolárov. Skupina vtedy nazvala takéto zvýšenie miezd za "neslušné". A 1. februára to bol list, v ktorom odsúdili pracovné podmienky sestier. "Sestry sú vyčerpané veľkým pracovným zaťažením a tvrdia, že chronický nedostatok personálu a únava spôsobená opakovanými nadčasmi, niekedy povinnými, majú vplyv na bezpečnosť a starostlivosť o pacientov."

Súvisiace články

Aktuálne správy