Konkurencieschopnosť ekonomiky posúva Španielsko do silného jadra eurozóny

, Natixis Foto: TASR/AP

Po globálnej finančnej kríze a následne dlhovej kríze v eurozóne sa Španielsko zaradilo medzi krajiny periférie. Okrem iného sa to prejavilo rastom rizikových prémií španielskych vládnych obligácií. Hlavný ekonóm banky Natixis ale hovorí o súčasnom poklese týchto prémií.

Rizikové prémie španielskych obligácií sa prejavili vo výške ich výnosov nad výnosmi dlhopisov nemeckých a francúzskych. Paniku vtedy zastavila ECB. Po roku 2016 prichádza druhá vlna poklesu rizikových prémií, a to aj napriek tomu, že ECB obmedzuje svoj program nákupu aktív a stále viac sa hovorí o jeho úplnom ukončení. Za príčinu tohto vývoja na dlhopisových trhoch Natixis považuje fundament – konkurencieschopnosť španielskej ekonomiky, vývoj exportov, investície, automatizáciu výroby, vládne rozpočty a mieru zadlženia.

Hodnotenie vo všetkých týchto oblastiach je pozitívne, za pozornosť stojí najmä rast konkurencieschopnosti. Krajina sa postupne dostala do podobnej pozície ako na začiatku tisícročia, kedy bola jej nákladová konkurencieschopnosť oveľa vyššia ako vo Francúzsku či Nemecku.

Obnovená konkurencieschopnosť prispieva k rastu investícií, exportov a vytváraniu prebytkov bežného účtu. Rast HDP prevyšuje rast vo Francúzsku a Nemecku, nezamestnanosť klesá, ale z veľmi vysokých hodnôt a stále drží nad 15 %. Významne sa podľa Natixis zlepšila fiškálna situácia a krajina sa vrátila do stavu fiškálnej solventnosti – so súčasnými deficitmi je schopná dosiahnuť stabilizáciu podielu dlhu.

Natixis situáciu v Španielsku vyhodnocuje tak, že vývoj na dlhopisových trhoch zodpovedá fundamentu. Ak sa bude ekonomika aj naďalej držať súčasného trendu, je krajina na dobrej ceste stať sa členom jadra eurozóny. Hoci aj v Španielsku nájdeme slabé stránky napríklad v oblasti pracovných zručností a systému vzdelania, podľa Natixis "nie sú horšie ako vo Francúzsku".

Súvisiace články

Aktuálne správy