Medziročná inflácia v rámci OECD v januári oslabila

Spotrebiteľské ceny v krajinách Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj v januári medziročne v priemere stúpli o 2,2 % po decembrovom raste o 2,3 %.

Priemerná medziročná inflácia v krajinách, ktoré sú členmi Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD), sa v januári zmiernila na 2,2 percenta z decembrovej úrovne 2,3 percenta. Ceny energií totiž v januári medziročne stúpli menej výrazne, a to o 4,7 percenta po raste o 6,2 percenta v predošlom mesiaci. Medziročný rast cien potravín v rámci OECD sa v januári nezmenil a zostal na úrovni 2,2 percenta. OECD o tom informovala v utorok v správe, ktorú zverejnila na svojej internetovej stránke.

Medziročná inflácia oslabila v Nemecku (na 1,6 % v januári z úrovne 1,7 % v decembri), nezmenila sa vo Veľkej Británii, kde zostala vo výške 3 percentá, v USA (na 2,1 %) a v Taliansku (0,9 %). Zreteľne sa tempo medziročnej inflácie zrýchlilo v Japonsku, a to na 1,4 percenta z decembrovej úrovne 1 percento, a miernejšie vo Francúzsku (na 1,3 % z 1,2 %).

V rámci eurozóny sa januárová medziročná inflácia podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) spomalila na 1,3 percenta z decembrových 1,4 percenta. Podľa rýchleho odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostatu sa vo februári medziročná inflácia v 19-člennom bloku opäť spomalila, a to na úroveň 1,2 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy